Tientallen statushouders hebben tot verbazing van hun Utrechtse werkgevers ontslag genomen nadat ze deze zomer vanuit het asielzoekerscentrum in Utrecht met voorrang zijn doorgestroomd naar een woning. Dat meldt het FD.

Door: Ton Nijhof

Er zijn meer daklozen dan asieleisers in Utrecht, maar de daklozen boeien de Burgemeester van Utrecht totaal niet. Alleen al bij een grote horecaonderneming met meerdere zaken in Utrecht zijn vijf mensen kort na elkaar vertrokken, vertelt de eigenaar, die opmerkelijk genoeg niet met zijn naam in de krant wil. “Ik heb ze nog bij me geroepen, maar ze bleven ervan overtuigd zijn beter af te zijn met een uitkering en een huis.” Navraag bij een aantal collega’s leerde dat ook bij hen medewerkers die tot voor kort in het azc verbleven hun vertrek hebben aangekondigd, met als reden dat ze “een nieuwe woning hebben gekregen”.

Volgens de reguliere kranten heeft “Het plotselinge hoge aantal samenhangt met het besluit van de gemeente Utrecht om vanaf afgelopen augustus zes weken lang vrijwel alle sociale huurwoningen die vrijkwamen versneld te reserveren voor statushouders.” Zo wilde de gemeente de doorstroom vanuit asielzoekerscentra versnellen. Binnen vier weken kregen zodoende alle 490 (!) statushouders onderdak in de Gemeente Utrecht. Zij zijn inmiddels dan ook begonnen met het faecaliseren van de verstrekte uitkeringen en de daarmee samenhangende productie van NOx en CO2.

Huisjesfeest

FD meldt dat deze actie van de gemeente ook wel ‘huisjesfeest’ werd genoemd door azc-bewoners. Bewoners ontvangen elke week zo’n 62 euro leefgeld. Huur en andere vaste lasten hoeven ze niet te betalen. Zodra een bewoner echter een woning krijgt toegewezen, verandert zijn of haar situatie drastisch. Een statushouders heeft dan recht op een sociale uitkering en diverse toeslagen. In totaliteit is dat een ruim minimuminkomen waar menig werkende autochtoon – die dit ‘huisjesfeest’ ook nog eens mag bekostigen – zich de vingers bij aflikt. De Gemeente Utrecht heeft aangekondigd nog eens “extra in overleg te gaan met de betrokkenen” in dit ‘huisjesfeest’, waarbij eerder autochtone Nederlanders op schaamteloze wijze werden gediscrimineerd. Door hun eigen overheid.

Het is in dit geval nog het meest opvallend dat de statushouders, inmiddels versneld uitkeringsgerechtigd, niet op het idee werden gebracht ontslag te nemen bij heel Nederland en de Sociale Dienst, noch dat de Sociale Dienst niet op het idee komt om deze vrienden van de Burgemeester te ontslaan. Wat erin kan, kan er ook altijd weer uit.

Misschien, en dat schud ik zomaar uit de losse pols, kunnen zij evenals de boeren ‘uitgekocht’ worden zodat Utrecht eenvoudiger kan voldoen aan de beperking van de stikstofdepositie en CO2 uitstoot? Want of er nu 200 koeien in een weiland staan te schijten of 490 asielprofiteurs op een van overheidswege verstrekte hangbank liggen te ruften, maakt toch verrassend weinig verschil; koeien hebben overigens geen uitkering en leveren in plaats daarvan geld op. Waar is Johan Vollenbroek als het werkelijk nodig is?

Onder deze condities is het begrijpelijk dat het Nederlandse leger de grondwettelijk taken niet meer kan uitvoeren, maar een Browning .50 zal hopelijk nog wel ergens rondslingeren…

——————–

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld