Het ziet ernaar uit dat het door de NPO in het zadel geholpen D66 bezig is zichzelf op meesterlijke wijze de nek om te draaien. De vrij roemloze positie in de peilingen maakt duidelijk dat met name partijleidster Kaag en fractievoorzitter Paternotte in geen velden of wegen in staat zijn enig vertrouwen te wekken.

Door: Ton Nijhof

Minister Kaag (D66) suggereerde zaterdag dat minister Jetten (D66) op een “luistertour door het land” moest gaan om ervoor te zorgen dat de mensen zich weer gehoord voelen en vooral in de (ijdele) hoop dat de mensen zich achter de krankzinnige D66-klimaatmaatregelen scharen. Ze kwam tot die uitspraak omdat iedereen inmiddels van mijlenver kan zien dat de burger het hele klimaat geleuter de neus uitkomt en de droomwereld van D66 simpelweg niet kan betalen. Jetten repliceerde kribbig dat zijn collega’s dan maar mee moeten gaan op werkbezoek. “Dan kunnen ze ook deelnemen aan het klimaatgesprek dat we in Nederland voeren.

Bidden en hopen

Daar hebben we het: twee ministers van D66-huize, die niet lijken te begrijpen wat zich in de samenleving afspeelt, in het bijzonder door nota bene hun eigen toedoen. In Nederland woedt bepaald geen ‘klimaatgesprek‘, maar wel een groot aantal andere probleemstellingen; “stoken of koken, kijken of kopen en vooral: bidden en hopen”. Een verkeerde inschatting maken: dat kan. Naar verkeerde adviseurs luisteren: dat kan. Maar niet willen zien wat het beleid op deze korte termijn al van drama oplevert: dat kan niet. Zelden is een Kabinet erin geslaagd om in zo’n korte tijd zo’n enorme rotzooi van ons land te maken. Een wereldrecord van epische orde waarbij de oorlog tussen Rusland en Oekraïne volledig in het niet valt.

Geen mandaat

Bij nadere beschouwing blijken de huidige D66 Kamerleden gezamenlijk iets meer dan 180.000 kiezers te vertegenwoordigen. Bij een kiesdeler van 80.000 stemmen per Kamerzetel, zitten daar dus 22 Kamerleden teveel namens die partij, omdat ze onder normalere condities slechts twee en een kwart zetel zouden mogen bezetten; een stel opportunisten, vrijwel zonder mandaat. En in die rangen bevindt zich dan ook nog ene Fonda Sahla; een zus van een veroordeelde terroriste van de Hofstadgroep, waarvan de leider (Mohammed Bouyeri) Theo van Gogh vermoordde in 2004.

Schroot met een laag chroom

De partij is een kind met een enorm waterhoofd, waarvan het waterhoofd zo groot is kunnen worden omdat het de NPO en partijgenote Rijxman (inmiddels falend wethouder te Amsterdam namens deze partij) bestond om partij- annex kleuterleidster Kaag nadrukkelijk in het zonnetje te zetten, voorafgaand aan de verkiezingen. Die zich vervolgens dan ook ging gedragen alsof ze op een voor stervelingen onbereikbare morele hoogvlakte verkeerde. Stukje bij beetje wordt duidelijk dat D66 een pakket schroot is met een dunne laag chroom. Of, zoals ik dat als boerenzoon liever noem: “van boven bont en van onder stront”. Wat de Heer aan schoonheid is vergeten toe te voegen, halen zij uit een potje Chanel. Dan lijkt het nog wat.

Doof voor de waarschuwingen

De maatschappij is als een mammoettanker; je kunt nu het roer draaien voor een andere koers, maar het duurt lang voordat die koers op het kompas wordt weergegeven. Een gunstige stroming kan helpen, maar een minder gunstige stroming kan hevig tegenwerken. D66 bewindslieden hebben zich stelselmatig doof gehouden voor eerdere waarschuwingen zoals de nu manifesterende inflatie, energieafhankelijkheid, het wezenlijke – internationale belang van onze landbouw. De tegenwerkende internationale stroming is zodanig hevig dat het opportunisme van D66 al na honderd meter strandt in een poel van volksellende. Dat die bevolking zich op Prinsjesdag dan ook zelfs tegen het Koninklijk huis keerde, is een fenomeen wat uitsluitend D66 aan het eigen – toch al bedenkelijke – curriculum vitae kan bijschrijven.

Het rommelde sowieso al in het Kabinet, omdat zowel VVD als CDA in de peilingen ook midscheeps worden geraakt, mede als gevolg van de potsierlijke D66 aanwezigheid in deze regeringsequipe. Hoewel het CDA natuurlijk zichzelf al heeft verhangen met Hugo de Jonge als Minister van VWS destijds, het geschutter rond het lijsttrekkerschap en het “sensibilliseren” van Omtzigt.

Er is nog maar weinig nodig om dit Kabinet te laten vallen en een groot deel van D66 weer keurig achter de geraniums te parkeren. Het zal dit land goed doen. Die club heeft gewoon de kwaliteit niet.

——————–

Ton Nijhof. Foto: Sjef Prins / APA

Ton Nijhof (1956) is zelfstandig dwarsdenker, voorzitter van Stg. De Nieuwe Zuil, politiek voslagen incorrect en auteur van o.m. ‘De Afrekening – Kroniek van een getergd volk‘ en redacteur van ‘Tegen de Tribalisering – De terugkeer van de stammencultuur in de moderne wereld‘. Daarnaast publiceert hij regelmatig op diverse websites, in het bijzonder op DeNieuweZuil en Sta-Pal / OSL-StaVast.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld