In de nieuwste aflevering van de DNZ Podcast praat ik met historicus Perry Pierik over de geopolitiek van nazi-Duitsland en kijken we naar enkele huidige geopolitieke trends. Dit jaar is het namelijk 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog (officieel) begon, met de inval in Polen.

Als we aan nazi-Duitsland denken, denken we direct aan Adolf Hitler. De mythische verering en symbolisering van Adolf Hitler door de nazi-top is zeer succesvol geweest. Alles wat de nazi’s hebben gedaan komt uit de koker van Hitler; althans, dat is het meest gangbare beeld. Is dit terecht?

De geopolitiek van Karl Haushofer

Historicus Perry Pierik is gepromoveerd op de geopolitiek van nazi-Duitsland. Tijdens zijn onderzoek is hij zich gaan verdiepen in de geopolitiek denker en filosoof Karl Haushofer. Haushofer staat namelijk aan de basis van de theorie rondom Lebensraum. Toen Adolf Hitler in de gevangenis zat maakte Rudolf Hess, een leerling van Karl Haushofer, Hitler bekend met de geopolitieke theorieën van Haushofer. Het ging zelfs zo ver dat Haushofer Adolf Hitler enkele lessen in geopolitiek denken gaf terwijl hij in de gevangenis zat.

Karl Haushofer zag later minister Karl von Ribbentrop – die we kennen van het Molotov-Ribbentroppact – als een verstoorder van de door hem bedachte Geopolitik. Dit en andere zaken omtrent geopolitiek denken over de mogelijkheden van Duitsland maakt dat Karl Haushofer een uitermate belangrijk persoon is.

Om meer te weten te komen over de geopolitiek van nazi-Duitsland is de nieuwe aflevering van de DNZ Podcast een aanrader!

Beluister ‘m hier.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld