Mainstream rechts heeft al besloten dat ze links niet kan verslaan in de culture wars. Naar hun inschatting zouden de blowback en reputatieschade te groot zijn als ze bewegingen als Roofstaat (de antikolonialistische beweging), #MeToo en dergelijke openlijk zouden bestrijden. Hierom stelt mainstream rechts zich tevreden met het inzetten op en beheersen van de economische topposities. Om deze reden is mainstream rechts niet de bepalende factor om het voortbestaan van de Europese identiteit, maar eerder een afleidende kracht.

Het is ook de vraag in hoeverre een cultureel verwaterd Europa welvarend kan blijven: culturele factoren zijn immers bepalend voor zaken als werkritme, punctualiteit, arbeidsvreugde en de distributie van de opgebrachte welvaart.

Toen Rutte bijvoorbeeld een kritische opmerking maakte aangaande het weghalen van de Mauritsbuste uit de hal van het Mauritshuis, kreeg hij onmiddellijk de wind van voren. Hij maakte daarop een terugtrekkende beweging – idem dito toen Halbe Zijlstra debatteerde over Zwarte Piet. In hun perceptie zijn de multinationals de bepalende economische en politieke factor; reputatieschade door cultuurdebatten zit maar in de weg bij het soepel houden van die banden. We zouden het pragmatisme kunnen noemen, maar opportunisme is ook geen misplaatste term.

Even los van de partijpolitieke dimensie en de carrièrevooruitzichten van de kopstukken van mainstream rechts: zouden dezelfde Mauritsgate-activisten ook vinden dat het Lenin-mausoleum van het Rode Plein verwijderd moet worden? En hoe zit het met het beeld van de Russische soldaat in Berlijn (onderhouden met Duits belastinggeld)? Het is niet alleen een monument voor de vernietiging van Berlijn, maar óók voor de dronken militairen die plunderend en verkrachtend door de stad trokken. Zou dat standbeeld misschien ook eens weggepoetst moeten worden uit het politiek incorrecte verleden? Het zijn maar wat gedachtes…

Lees verder:
‘Het Mauritshuis opereert op het scherpst van de snede in de nepnieuws-discussie’:
https://politiek.tpo.nl/column/sid-lukkassen-mauritshuis-opereert-op-scherpst-snede-nepnieuws-discussie/

‘Over nut en noodzaak van de Nieuwe Zuil’:
https://politiek.tpo.nl/2018/07/15/sid-lukkassen-over-nut-en-noodzaak-van-de-nieuwe-zuil/

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld