Vandaag verscheen er op de weblog van Syp Wynia een uiterst interessant artikel van Bart Jan Spruyt. In het artikel wordt de interne ideologische tweestrijd benoemd die we zien bij Forum. Enerzijds hangt Forum het conservatisme aan, anderzijds prevaleert het ware liberalisme bij Forum. Waar Forum beleidsmatig zeer liberale standpunten erop nahoudt, ziet Spruyt terecht dat de gelederen bij Forum steeds meer worden gevuld met conservatieve denkers. Het essay dat Baudet schreef over het werk van Houellebecq toonde volgens Spruyt haarfijn aan dat Baudet een uiterst intellectuele en conservatieve denker is.

De lezing van Václav Klaus bij het Renaissance Instituut van Forum voor Democratie toonde volgens Spruyt precies aan in welke spagaat Forum zit. Het viel hem op dat tijdens de lezing iedereen naar een conservatief verhaal zat te luisteren over genderisme en feminisme, maar dat bij het na borrelen diverse leden wel direct afstand namen van ‘zulke conservatieve’ standpunten. Dit is de spagaat waar Forum zich in bevindt.

Paul Cliteur en De Nieuwe Zuil

Het meest interessante deel van het artikel ging over de Nieuwe Zuil die Paul Cliteur wil bouwen. In een eerder artikel is al eens beschreven waarom het onmogelijk is dat er vanuit de politieke partij Forum voor Democratie een ‘nieuwe zuil’ kan ontstaan.

Om nog maar eens een treffende passage aan te halen uit het desbetreffende artikel:

De Nieuwe Zuil trekt partijen aan die de waarden van onze Zuil onderschrijven. Forum is zo’n partij die onze waarden onderschrijft. Forum zou er aan handig aan doen om de vorming van een Nieuwe Zuil als een ware grassroots-beweging te ondersteunen. Want er zijn natuurlijk ook mensen die passen bij een Nieuwe Zuil, zelfs al stemmen zij niet op FvD.

Dat er een ideologische tweestrijd binnen Forum zou plaatsvinden is goed mogelijk. Dit moet echter geen probleem zijn binnen het bredere concept van een vernieuwend geluid à la De Nieuwe Zuil. Als politieke partij moet Forum de knoop doorhakken door ‘een kant’ te kiezen. Kiezers willen duidelijkheid als het gaat om verwachtingen rondom de te varen koers.

Van onderop!

Het voordeel van een grassroots-beweging als De Nieuwe Zuil is dat er diverse geluiden naast elkaar kunnen leven, zolang ze bepaalde kernwaarden omschrijven. Vanuit De Nieuwe Zuil kunnen we dan eigen media, instituten en scholen ondersteunen en bouwen die deze diversiteit van meningen ondersteunen. Een pluriformiteit aan meningen is immers noodzakelijk om vooruit te gaan als samenleving. Dit moet echter wel op een normale manier in debatten kunnen worden gerepresenteerd – iets wat op dit moment nauwelijks gebeurt – zie de NPO, met hun kolossale bias.

Het is goed om te zien dat steeds meer kritische intellectuelen zoals Bart Jan Spruyt het concept van een ‘nieuwe zuil’ onderschrijven. De enige manier om de deugdynamiek van de Links-Liberale Zuil te doorbreken is dat we samen komen in onze eigen Zuil, om zo onze netwerken en instituten te verbreden en te bouwen.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld