Der Spiegel kwam afgelopen weekend met een zeer opmerkelijke ontdekking. Een Duitse blogger, Marie Sophie Hingst, verspreidde een fictieve familiegeschiedenis van zichzelf en is dus betrapt op een zeer grote leugen. Hingst was zeer bekend als blogger die jarenlang schreef over familieverhalen uit de Holocaust.

In 2013 raakte ze bekend door haar blogs over haar familie, die aan een ellendig einde kwam tijdens de Holocaust. Deze familiegeschiedenis bleek compleet gefabriceerd te zijn. Honderdduizenden mensen lazen haar blog, wat zelfs tot een klein hoogtepunt leidde: ze won een prijs bij de Golden Bloggers Association.

Door haar bekendheid werd ze regelmatig uitgenodigd voor panel discussies van het Berlin Holocaust Memorial. Volgens diverse andere Duitse media sprak ze ook regelmatig namens familieleden van Holocaustslachtoffers.

Nu blijkt dus de hele familiegeschiedenis van Hingst gewoon een grote leugen te zijn. Haar grootvader – waar ze het meest over schreef – bleek niet eens Joods te zijn en was ook nooit naar Auschwitz gestuurd. Hij bleek een protestantse pastoor te zijn.

Het verhaal wordt nog bizarder; ze bleek al jaren het Yad Vashem – het Holocaust-herdenkingsmuseum en onderzoeksinstituut in Jeruzalem – voor de gek te hebben gehouden. Ze heeft haar familieleden zelfs in hun herdenkingslijst kunnen krijgen door nepgetuigenissen van haar familie te sturen.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken heeft nu Yad Vashem ingelicht om het tragische nieuws te melden. Hingst zelf ziet het probleem niet zo. Tegen Der Spiegel zei ze dat dit alles valt onder artistieke vrijheid en dat het gaat om het verderfelijkheid van de Holocaust.

De schuld van dit alles kan gelegd worden bij diverse Duitse media en Westerse organisaties. Ze loog niet alleen over haar familiegeschiedenis maar ook over haar eigen leven. Diverse media hebben in de loop der jaren maar al te graag haar verhalen gepubliceerd en nu blijkt het complete onzin te zijn. Sommige media hebben hierop gereageerd door te zeggen dat ze totaal niet twijfelden aan haar verhaal. Zo’n antwoord maakt dit alles nog pijnlijker; doet de media niet meer aan fact-checking? Dit soort beschamende episodes verslechteren alleen maar het imago van de MSM – een imago dat al jaren tanende is.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld