De NOS pretendeert op onafhankelijke wijze journalistiek te bedrijven. Een discutabele bewering, want vrijwel het gehele budget bestaat uit overheidssubsidie waardoor het voor de hand ligt dat de NOS vooral ‘nieuws’ produceert wat overeenkomt met de belangen van zijn grootste geldverstrekker: de overheid.

Door: Ton Nijhof

De NOS is als publieke omroep verantwoordelijk voor een brede nieuwsvoorziening die betrouwbaar is en onafhankelijk”, schrijft de omroep op haar eigen website. Inmiddels ondervindt de omroep dat de mate van ‘journalistieke onafhankelijkheid’ van de NOS door de eigenlijke betalers – de zwoegende belastingbetalers – niet langer serieus wordt genomen. Zo meldde de omroep donderdag jl.:

De satellietwagens waarmee de NOS door het land rijdt om op locatie te kunnen werken, zijn niet meer voorzien van het logo. De NOS ziet zich hiertoe genoodzaakt door een aanhoudende reeks van bedreigingen aan het adres van medewerkers. Vrijwel dagelijks worden journalisten en technici die voor verslaggeving onderweg zijn, geconfronteerd met opgestoken middelvingers of scheldpartijen. Ook wordt er afval naar hen gegooid, en worden de wagens op de weg afgesneden of geblokkeerd. Monteren en het leggen van radio- en televisieverbindingen met Hilversum wordt bij tijd en wijle onmogelijk gemaakt door op de auto te bonzen of er tegenaan te plassen.

Vooropgesteld dat activiteiten als bedreigingen, vernielingen of beledigingen voldoende misplaatst en abject en een hard optreden rechtvaardigen, moet toch erkend worden dat de NOS weliswaar een omroep is, maar bepaald niet ‘onafhankelijk’. De Nederlandse Omroep Stichting is zo links als de neten, volstrekt subjectief en bedrijft overheidspropaganda op een manier waar Leni Riefenstahl nog een puntje aan zou kunnen zuigen. Steeds meer mensen lijken dat in de gaten te krijgen en zijn zonder meer teleurgesteld in niet alleen de omroep, maar ook in zichzelf; zij komen immers tot het besef jarenlang te zijn opgelicht met propaganda, waarvan hen werd voorgehouden dat het ‘objectief nieuws’ zou zijn. Wie jarenlang bedrogen werd en dat ineens beseft, kan heel goed moeite hebben de woede over ook het eigen falen beheersbaar te houden.

Is het publiek het probleem?

Dat zou de NOS zich meer mogen aantrekken dan een opgestoken middelvinger of een stel wildplassers. Wanneer een dergelijk instituut volstrekt faalt in haar eigen opdracht, dan ligt het voor de hand hen de financiële middelen te onthouden die door de belastingbetalers met de nodige moeite bijeen worden gebracht. Dat die belastingbetalers vervolgens op hun eigen kosten massaal worden besodemieterd en voorgelogen, maakt de volkswoede des te begrijpelijker. En dan nog iets: we hebben het hier over media. Iedereen in de culturele sector behoort te weten dat wanneer je output negatieve reacties oplevert, dat niet aan het publiek ligt, maar aan je eigen optreden.

Onze overheid moet zo snel mogelijk de enorme kostenposten NOS en NPO opheffen – iets dat ze  natuurlijk nooit gaan doen. Wij bevinden ons in een goed opgeleid land waarin de burger zelf wel een mening kan vormen zonder dat voorgekauwd te krijgen door een omvangrijke hoeveelheid linkse journalisten. Bovendien is het instituut ‘publieke omroep’ niet meer van deze tijd.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld