“Exoten, ook wel uitheemse soorten genoemd, zijn dieren, planten, schimmels of micro-organismen die door menselijk handelen terechtkomen in een gebied waar ze van oorsprong niet voorkomen – en zich er ook handhaven. Soorten die vóór het jaar 1500 in ons land zijn geïntroduceerd, zoals konijn, fazant en knobbelzwaan, tellen niet mee. Die rekenen we tot de inheemse fauna”.

Door: Ton Nijhof

Dat zeg ik niet, dat beweert de Wageningse Universiteit (WUR) op hun website. “Een andere categorie nieuwkomers,” gaat de website verder “tellen we niet als exoot: soorten zoals de grote zilverreiger, waarvan het leefgebied opschuift als gevolg van klimaatverandering. Die wordt gerekend tot dezelfde categorie als de lynx, wilde kat, wolf en misschien ook wel de goudjakhals: dieren die zich hier uit zichzelf vestigen”. Ik vind dat belangrijk nieuws. Net als het nieuws op de website van de overheid zelf: de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Dat is goed om te weten op een moment dat Nederland wordt overspoeld door beweerdelijke ‘vluchtelingen’ die ‘terechtkomen in een gebied waar ze van oorsprong niet voorkomen – en zich er ook handhaven.’ Althans met een grote hoeveelheid sociale uitkeringen en subsidies voor wonen en gezondheidszorg.

Koeienstront

Ik weet het wel: het is niet netjes om mensen, die vanuit deplorabele omstandigheden hun toevlucht zoeken in landen waarin zij het (zelfs zonder dat ze ook maar een vinger uitsteken) een stuk beter hebben dan in een hut van koeienstront op het Afrikaanse continent. Sterker: ik zou zelf ook de kuierlatten nemen in die situatie.

De vraag is echter of we dat als natie ook kunnen accepteren. “Wasbeer go home, ze horen hier niet thuis” kopte dagblad Trouw op 24 april j.l. “Dit kan ongewenste effecten hebben”, zegt Rob Leuven in het artikel in Trouw, hij is hoogleraar invasiebiologie en expert op het terrein van exotische soorten. Hij kan het zeggen, maar Geert Wilders heeft de grootst mogelijke problemen als hij zijn publiek op een verkiezingsavond de vraag voorlegt of zij “meer of minder” Marokkanen in Den Haag en ons land willen. Nogmaals: ik wil mensen helemaal niet vergelijken met al of niet wenselijke planten of dieren.

Alleen met het stempel ‘eco’ of ‘klimaat’?

En toch heb ik wat gedachten bij de verwelkoming van de wolf, die links en rechts (puur vanuit zijn natuur) nog wel eens wat slachtoffers wil maken onder schapen en kalveren, wanneer ik dat vergelijk met de vertegenwoordiging van allochtonen in de criminaliteitscijfers. Het is grof; ik weet het.

Maar toch wil ik de vraag stellen: “is een opvatting pas geoorloofd als die is voorzien van het stempel ‘eco’ of ‘klimaat’?” Waarom kan de een wel zeggen wat de ander niet mag?

———-

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld