Alsjemenou! Deze journalist wordt zowaar opgebeld door de politie – en krijgt politie aan de deur – omdat hij een kritisch vraaggesprek voerde met iemand die volgens de politie een “complotdenker” is. “Volgens mij geeft u podium aan gedachten die niet overeenstemmen met wat de overheid van ons verwacht”, aldus de agent. Volgens de journalist Flavio Pasquino gebruikte de politie zelfs de woorden “oorlog” en “vredestijd”… Hoezo intimiderend?

Dit gaat maar om één ding: of de overheid de burgers controleert, of dat de burgers de overheid controleren. Heeft zo’n agent wel in de gaten wat voor land hij aan het scheppen is? De agent zegt zelfs: “Ik heb nog niet de indruk dat u werkt aan groepsvorming van mensen die zulke gedachten hebben, maar wil dit even zeker stellen.”

Met andere woorden: als los atoom mag je nog kritisch denken over de overheid, maar het is zéker niet de bedoeling dat burgers samen komen, zich verenigen, weerbaar worden en van zich laten horen… Want ja, burgers die gezamenlijk hun vrijheden kunnen beschermen, daar zitten democratische regimes toch niet op te wachten?

Burgers terugbrengen tot losse atomen

Deze tactiek, mensen isoleren en ze als ‘useful idiots‘ afzonderen “zolang ze maar geen platform krijgen” om met deze diender te spreken, past érg goed in het huidige tijdsgewricht. De huidige maatregelen maken het moeilijk om mensen te zien, warme banden te vormen – laat staan nieuwe partners te ontmoeten en aan gezinsvorming te doen. Oftewel alles wat mensen een blijvend aandeel in de samenleving geeft, sociaal kapitaal en een toekomsthorizon, wordt afgebroken.

Bedoeld of onbedoeld, de uitwerking van deze houding van de overheid is dat burgers losse atomen zullen worden. Geïsoleerd en weerloos overgeleverd aan de machten die de bevolking sturen en kneden.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld