Dit is een bijdrage van Daan Boshoven

Zaterdagochtend, kat op schoot, koffie in de hand, scrollend door Twitter. Meteen valt mijn oog op nummer één trending topic in Nederland #divibokaal. Een maandelijkse wisselbeker voor de NOS medewerker die de meeste diversiteit verwerkt in zijn of haar journalistieke productie. In eerste instantie zou je denken dat dit een goede, gevatte grap is. Helaas blijkt niets minder waar, zo stelt de NOS in een statement op hun Twitter:

NOS-deugbokaal. Afb: NOS Twitter

“De divibokaal is voor de NOS een stimulans voor de redactie om te streven naar meer diversiteit in onze verhalen. Diversiteit is voor ons afkomst, maar ook sekse, overtuiging, geloof, opleiding en regionale spreiding. Dit is nodig omdat we nieuws uit en voor de hele samenleving willen brengen. Kennen we al die onderdelen van de samenleving goed? Nee, is het eerlijke antwoord. Vandaar de bokaal.”

Kritiek

Zoals de meesten wel weten ligt de NOS al een tijdje onder vuur omdat een steeds groter wordende groep mensen van mening is dat de NOS behoorlijk politiek gekleurd nieuws brengt. De reacties op hun Twitter berichten liegen er niet om, en ook de NOS = fake news stickers zie je steeds vaker verschijnen in het straatbeeld. Er is zelfs een heel zwartboek NOS-journaal verschenen en ook ligt er een aangifte tegen de NOS vanwege het misbruiken van gemeenschapsgeld. Trump is slecht, Brexit is verkeerd, de Europese Unie is heilig, klimaatverandering komt door de mens en we moeten vooral nog meer immigranten naar Nederland halen.

Wanneer een moslimfundamentalist ‘Allah akbar’ schreeuwt voordat die mensen neersteekt, doodschiet of met een busje overrijdt, is het geen terrorist maar een ‘verwarde man’. Waneer een blanke rechtsextremist een aanslag pleegt, is het geen verwarde man, maar een terrorist. Wie zoekt naar ‘NOS redactie’ op Google afbeeldingen, komt erachter dat die redactie zelf alles behalve divers is en mensen die kritiek hebben op Gerrit Hiemstra en zijn klimaatpropaganda, worden door hem geblokkeerd. Daarom is vooral het woordje ‘overtuiging’ interessant in het statement van de NOS.

Overtuiging

Diversiteit is voor de NOS onder andere overtuiging. Dat de NOS niet alle onderdelen van de samenleving goed kent, is wel duidelijk. In hun statement claimen ze, dat ze nieuws uit en voor de hele samenleving willen brengen. Dus ook mensen met een andere overtuiging dan die van de NOS? Zouden er eindelijk wat meer klimaat-sceptische wetenschappers, bezorgde mensen die bang zijn straks in de financiële problemen te komen door gedwongen aanschaf van een warmtepomp en elektrische auto, gefrustreerde jongeren die door massa-immigratie tot hun 30e in hun studentenkamer of zolderkamer in het ouderlijk huis moeten blijven wonen aan het woord komen? Of is deze bokaal bedoeld om redactieleden te belonen die NOS meer van hetzelfde, politiek gekleurde, nieuws brengen?

Het antwoord kan ik al wel raden en ik denk u ook. Ik wens de redactieleden van de NOS heel veel sterkte toe in de strijd om de deugbokaal, moge de hardste deuger winnen.

Daan Boshoven.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld