We leven in een vreemde tijd. Een tijd waarin de waarheid rekbaar blijkt en de realiteit grofweg opgesplitst kan worden in de objectieve, feitelijke realiteit en de opgedrongen, gemaakte realiteit™.
Een bijdrage van: Debby Vorstenbosch
Nog nooit in de geschiedenis is het zo makkelijk geweest om met een beetje eigen onderzoek te begrijpen dat overheden, geholpen door mainstream media, de waarheid vervormen, verdraaien of verbergen en hierdoor een gewenste realiteit creëren. Tegelijkertijd is er nog nooit zo veel strijd over geweest. Realiteit™ lijkt de overhand te hebben, maar niets is wat het lijkt. Chaos heerst.
Toch lijkt realiteit diverser dan dat: ieder mens heeft een eigen realiteit, een eigen waarheid, gebaseerd op hun ervaringen, kennis en geloven. Deze persoonlijke, individuele realiteiten vullen elkaar vaak aan, schuren soms, maar kunnen eigenlijk prima langs elkaar bestaan. Tot vorig jaar.[1] Mensen zijn blind geworden voor de realiteit van anderen. Het officiële narratief werkt zo polariserend dat men inmiddels probeert elkaars waarheid te bestrijden in plaats van elkaars waarheid te begrijpen.
Wat bedoel ik daar mee?
Bovenstaande ervaringen zijn echt. Dat is hun realiteit en dat is hun waarheid. Zij staan achter de lockdowns en andere maatregelen en zijn mede door de berichtgeving van de media niet of amper in staat om verder te kijken dan hun eigen ervaringen. Het officiële narratief voorziet hun werkelijkheid van context wat al deze narigheid verklaart. Waarom zouden ze daaraan twijfelen?
Maar hun realiteit gaat prima samen met de realiteit van mensen aan de andere kant van het spectrum.
Mijn realiteit? De eerste paar weken nam ik het serieus, net zoals de meesten. Maar ik zag geen (ernstig) zieken en zag niemand sterven aan corona. Ik ging op onderzoek uit, keek naar alle data die ik kon vinden en onderzocht o.a. waarom de zorg afgeschaald werd terwijl de bevolking elk jaar toeneemt en vergrijst. Ik concludeerde dat er geen sprake was van een pandemie die deze maatregelen rechtvaardigde. Ook dit is de realiteit. Dit is mijn waarheid.
Alle individuele realiteiten zijn waar. Zijn echt. Zijn even belangrijk. Doordat het narratief in de media zwart-wit en goed-slecht is geworden, kunnen mensen moeilijk voorbij hun eigen waarheid kijken. Het is van groot belang om mensen te laten zien dat naast hun ervaringen, hun waarheid, er ook andere kunnen zijn. En belangrijk, dat die niet hun eigen waarheid ongeldig maken. Natuurlijk wordt de huisarts boos als je zegt dat er geen probleem is, zij heeft de pech gehad veel ernstig zieke patiënten te mogen ontvangen in haar praktijk en kon het amper aan. Natuurlijk wordt de inmiddels failliete horecaondernemer boos, als je zegt dat we “het voor elkaar” doen. Zijn bestaan deed er blijkbaar niet toe.
Media en overheden houden deze tweestrijd in stand.
Hoe anders zou de wereld nu zijn als de media wél zouden pogen de objectieve realiteit te beschrijven en daarbij de overheid écht zou controleren? Dan zou de huisarts wellicht denken dat haar verschrikkelijke ervaring komt door het afschalen van de zorg en zich mogelijk daarover gaan uitspreken. Dan zou de vrouw waardig afscheid hebben kunnen nemen van haar moeder. Dan zou de man met de zwakke gezondheid niet bang hoeven zijn van gezonde mensen zonder klachten. Dan was de dochter niet depressief geworden en zou de horeca ondernemer niet failliet zijn. Dan hoefden sommige dementerende ouderen niet maanden in angst te leven.
Nee, sterker nog, dan waren we ons waarschijnlijk niet eens bewust geweest van een enkel probleem dat de hele samenleving in de ban zou houden en tot op het bot zou verdelen. Dan hadden we nog steeds allemaal onze eigen realiteit, maar zou niemand elkaars waarheid zo hard bestrijden.
Ik hoop dat we dat punt ooit bereiken. Of, misschien beter, dat we massaal de media gaan wantrouwen, dan zijn we ook niet afhankelijk van de objectiviteit van journalisten. Maar vooralsnog lijken we niets te leren van onze geschiedenis.
*****
[1] Natuurlijk beïnvloedt het officiële narratief al veel langer wat mensen zien als hun realiteit. Propaganda is van alle tijden en hoewel er absoluut onafhankelijke en integere journalisten zijn, is de werkelijkheid dat de media al minimaal een eeuw wordt ingezet om de massa te beïnvloeden. “Babes on Bayonets” is een mooi voorbeeld uit 1915. Maar zo’n extreme verdeeldheid in de bevolking tussen twee realiteiten zoals we die nu zien is – gezien vanuit mijn beperkte historische kennis – behoorlijk uniek.
——————–
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.