Door: Ton Nijhof

Betaaldienst Mollie – veel gebruikt door internet platforms – zegde ook (tijdelijk) de relatie met coronakritische mediaplatforms als Café Weltschmerz en Blckbx op. Hoeveel klanten vanwege corona-kritische uitingen aan de poort door banken geweigerd zijn, is onduidelijk. In een intern stuk van de Rabobank zet een werknemer van de afdeling ‘Counter Terrorism Finance’ uiteen hoe de bank naar ‘nieuw extremisme’ kijkt. De afdeling richt zich vooral op ‘radicalen’ en ‘activisten’, de minder extreme ‘supporters en sympathisanten’ schaart de bank “onder het domein van vrijheid van meningsuiting, Rabobank faciliteert geen initiatieven die actief complottheorieën en andere bewezen desinformatie verspreiden”.

Afb: Publicdomainpictures.net

Overheid & NPO

Die laatste zin is interessant, want wanneer deze banken en betaaldiensten consequent zijn dan zou de overheid of de publieke omroep (NPO) geen rekening meer kunnen openen bij banken die een dergelijke regel hanteren. Onze overheid is namelijk dagelijks bezig met het verdraaien van feiten en het achterhouden van informatie. Dat is geen geheim en banken die zich dat niet voor kunnen stellen, zouden de grotendeels zwartgelakte documenten eens moeten bekijken, die na WOB-verzoeken en rechtszaken met grote tegenzin door de overheid worden vrijgegeven. Ook de NPO is van hetzelfde laken een pak en maakt(e) schaamteloos reclame voor een D66 politica, teneinde deze in het Haagse torentje te krijgen en zodoende de subsidie voor de eigen organisatie op gang te houden. De bancaire ‘Endlösung’ behoort ook in die gevallen consequent te worden doorgevoerd.

Over de ‘Triodos bank’ is overigens wel het een en ander te vertellen en al te fraai is dat niet;

  • In 2010 gaf de Vereniging tegen de Kwakzalverij Triodos Bank de Meester Kackadorisprijs omdat de bank volgens haar “kwakzalverij het meest heeft bevorderd”, met name door beleggingen in homeopathie, acupunctuur en antroposofie;[1]
  • In 2013 kreeg Triodos Bank kritiek vanwege de (her)financiering van de Islamitische Universiteit Rotterdam. Uitspraken van de rector van deze instelling over het toepassen van de doodstraf voor homoseksualiteit zouden in contrast staan met de door Triodos voorgestane menselijke waardigheid. Het krediet werd in 2003 verstrekt en “enige tijd” vóór januari 2014 door de bank ingetrokken;[2]
  • In 2013 schreef NRC Handelsblad dat de bank niet uitsluitend in duurzame projecten investeerde: bovenop de verplichte kapitaalbuffers die de bank bij andere financiële instellingen moet aanhouden van de ECB, bracht ze noodgedwongen nog eens 10% van het toevertrouwde geld bij o.a. de Rabobank en ABN AMRO, die investeren in kernwapenproducenten. Hetzelfde jaar publiceerde het magazine M-Belgique een lijst met belastingparadijzen waar Triodos offshoreconstructies had opgezet.[3]

Kortom: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Het heeft er overigens alle schijn van dat de overheid een sterke lobby in de bancaire sector heeft. Er is een oplossing voor: een brandkast kopen en het geld bij dergelijke banken weghalen.


[1] Kwakzalversprijs voor Tridios – Economie – de Volkskrant (5 oktober 2010).

[2] Triodos Bank trekt krediet Islamitische Universiteit in. Trouw, 28 januari 2014.

[3] NRC: Triodos Bank toch niet helemaal groen, 30 maart 2013

——————–

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld