Afgelopen weekend een echt Enschedees protest tegen de Corona/COVID19. Maar, een protest van de cultuursector wordt niet geaccepteerd. Ze moeten – zoals Bruls zegt – al blij zijn dat ze subsidie krijgen. En Rutte IV (of eigenlijk Kaag I) ging in debat over het regeerakkoord.

Door: Erwin Versteeg (Verbindend Enschede / Wij zijn Nederland (WZNL)

Dat het Corona/COVID19 protest niet van de grond kwam was geen verrassing. Net als al eerder werkte strategie ‘tweedeling’ weer prima door de detailhandel een dag ervoor meer ruimte te bieden. Die haakten dus af voor het protest. Om voor het protest van horeca een oogje toe te knijpen was dan ook niet zo’n probleem. Zij hadden immers toch alleen nog maar een oude en beperkte voorraad.

Tegen het cultuur protest werd wat plichtmatig opgetreden en in Enschede werd de protestactie van Kapsalon Theater stilgelegd. Wellicht door een aanwijzing van voorzitter van de Veiligheidsregio Hubert Bruls. Waarmee deze ongekozen bestuurder en Burgemeester van Nijmegen hele groepen mensen in de cultuursector buitensluit. Iets wat hem dan ook weer niet vreemd is. Wie anders denkt moet je immers ‘kaltstellen’ met alle mogelijke middelen volgens B&W in Nijmegen.

Dat hem dit, ondanks zijn grote inzet tegen Wilders nog niet is gelukt bleek tijdens het debat over het regeerakkoord. Gelijk aan het begin trapten D66, CU, CDA, VVD, PvdA, BIJ1, GroenLinks in dezelfde strategie en boden Wilders het platform waar hij weer als vanouds kon vlammen. En dat op een wijze waarop ALLEEN Geert Wilders dat kan.

En deze opstelling voor wat betreft de partij organisatie is spijtig. Hierdoor blijft het beperkt ondanks dat er in Den Haag met een Fleur Agema, Harm Beertema, Machiel de Graaf en de niet te evenaren Martin Bosma toppers zitten. Kijk in die zin naar de empathieloze, ingestudeerde woordenbrij die als antwoord wordt gegeven door veel zich volksvertegenwoordiger noemende partij horigen. En dat terwijl er ook binnen een gedegen partij structuur prima afspraken zijn te maken.

De wijze waarop Geert Wilders de PVV heeft georganiseerd biedt, op gemeentelijk/provinciaal/landelijk of Europees niveau geen ruimte voor een lokale invulling of andere mening. Met als gevolg dat FvD de PVV inmiddels al direct verzwakt. De gemeenteraadsverkiezingen poster 2022 maakt dat nog duidelijker. Waar in 2018 het nog was ‘Enschede weer van ons’, kijkt Geert nu direct over de schouder mee. Zo blijft het bij retoriek maar is er enkel een rol in de oppositie mogelijk.

“De traditionele, landelijke politieke
partijen
voeren een eigen agenda uit”

Als je verantwoordelijkheid wilt nemen, je vanuit een lokale visie echte verandering wilt, dan neemt ondergetekende zich zelf maar als voorbeeld. Het is de basis voor verdere versplintering. Verandering begin van onderaf. Vanuit de verbindende maar onafhankelijk rol is het juist beter zo bleek toen ik ervoor kon zorgen dat Geert Wilders in eigen persoon zijn archief af haalde bij de moeder van een van onze kanjers op de kieslijst: Henny Vreriks. Net als toen ik ‘toevallig’ chauffeur mocht zijn voor de geweldige Enschedeër Pepijn van Houwelingen.

De traditionele politieke partijen voeren een agenda uit die is gebaseerd op opgedragen richtlijnen. Terwijl bij gemeenteraadsverkiezingen 33% van de kiezers op een lokale partij stemt. Er is landelijk geen enkele partij die 33% van de kiezers aan zich weet te binden. Onze inwoners hebben recht op een democratie die aansluit bij hun manier van leven, op hún maat.

Wij van Verbindend Enschede vinden in wezen dat de hele partijpolitiek passé is. Van de Nederlandse bevolking is 2 procent lid van een landelijke partij, waarvan 10 procent actief is. Je ziet overal om je heen dat mensen daardoor het vertrouwen in de politiek en in de instituties verliezen. Het gebrek aan transparantie voedt het sentiment van wantrouwen. Voor je het weet ontaardt dat wantrouwen in niet-stemmen, stemmen op protestpartijen of lokale politieke partijen die inmiddels zelf tot systeem partij zijn geworden. Een partij ook die zeker de laatste 4 jaar in Enschede heeft aangetoond geen visie te hebben, politiek gezien een weekdier, geen regie en leiderschap waardoor deze partij wat Verbindend Enschede betreft, gigantisch door het spreekwoordelijke ijs is gezakt. Wat dat betreft; zouden D66, CDA, VVD en de CU al afstand hebben genomen?

De balans zal dan ook moeten worden hersteld. Wie bestuurlijke verandering wil, moet ook politieke verantwoordelijkheid willen nemen. Wat Verbindend Enschede betreft is dat schier onmogelijk vanuit de oude politieke gedachte. Een politieke waarbij er een kadaverdiscipline heerst voor wat betreft dichtgetimmerde coalitie- en regeerakkoorden. En niet met een van bovenaf opgelegde partij agenda.

Ook wat dat betreft heeft Verbindend Enschede een duidelijke visie op ‘bestuurlijke vernieuwing’

*****

#WijStaanVoor! Jou. Want alleen samen Verbindend Enschede #GR022

Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Nederland / Enschede is het waard!

*****

Erwin Versteeg

Erwin Versteeg is zelfstandig ondernemer, raadslid in de Gemeente Enschede en sinds maart 2018 en voorzitter van ‘Verbindend Enschede’. De columns die hij schrijft, zijn op persoonlijke titel en bedoeld om een discussie op gang te brengen. Onderwerpen in de columns zijn lokaal, landelijke, geopolitiek of maatschappelijk, en daarmee lokaal en/of landelijk mogelijk geen onderdeel van hun (politieke-) verkiezingsprogramma.

.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld