Veel veteranen zullen gemengde gevoelens hebben, nu de talibanstrijders met opvallend gemak naar Kaboel optrokken, na een gehaaste Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan. Dat geldt voor de Nederlandse veteranen en zeker voor de Amerikaanse veteranen. 

Door: Ton Nijhof

Het staat vast dat de internationale troepenmacht, die naar aanleiding van de aanslagen van 9 september 2001 aanvankelijk werd opgeroepen om in de hopeloze Afghaanse samenleving op zoek te gaan naar terroristenleider Osama bin Laden, in de aanvankelijke opzet is geslaagd. Bin Laden werd inderdaad gelokaliseerd en over de kling gejaagd, maar dan wel in Pakistan.

Islam en chaos

Normaliter zou daarmee de kwestie naar tevredenheid zijn afgehandeld, maar kennelijk zag de internationale gemeenschap nog mogelijkheden om die falende (islamitische) Afghaanse samenleving naar betere tijden te loodsen. Als we de beelden zien, dan valt meteen op dat dit klaarblijkelijk totaal niet is gelukt. Dankzij de islam is Afghanistan nog steeds een weergaloze chaos, vergelijkbaar met de hel van Dante. Ondanks dat Nederland tussen 2006 en 2010 meer dan twee miljard euro stak in de missie naar Afghanistan en dat bij die missie 25 Nederlandse militairen de dood vonden.

Kaboel valt, Minister zit in de bioscoop

Terwijl de taliban in hoog tempo oprukten naar Kaboel, bekeek onze Minister van Defensie op haar gemak een film in de bioscoop en bleek na afloop erg onder de indruk te zijn van de ‘vergeten’ Slag om de Schelde. Op 3 juni nam een ruime meerderheid van de Tweede Kamer een motie aan waarin zij vanwege de toen escalerende situatie in Afghanistan werd opgeroepen om de tolken en hun gezinnen onmiddellijk in veiligheid te brengen. Daar is het, mogelijk vanwege andere bezigheden zoals bioscoopbezoek, nog niet van gekomen en klaarblijkelijk is ze die slag in Afghanistan helemaal ‘vergeten’. Ook onze Minister van Buitenlandse Zaken vraagt zich kennelijk nog af ‘wie zijn die mensen eigenlijk’.

Hoe dan ook; de Afghanen zijn sneller door de formatieperiode gekomen dan Nederland.

War on Terror

De aanslagen op 11 september 2001, vaak aangeduid als 9/11 en wat het begin markeert van ‘The War against Terrorism’, omvatten een viertal terroristische aanslagen die op de ochtend van dinsdag 11 september 2001 door middel van gekaapte passagiersvliegtuigen in het noordoosten van de Verenigde Staten werden uitgevoerd. Op deze datum boorden zich twee vliegtuigen in de Twin Towers van het World Trade Center in New York en een ander vliegtuig in het Pentagon, in de buurt van Washington D.C. Een vierde vliegtuig stortte neer in de buurt van Shanksville (Pennsylvania). De twee aanslagen op het World Trade Centre werden uitgevoerd door een Egyptenaar, zeven inwoners van Saoedi-Arabië en twee uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De aanslag op het Pentagon werd uitgevoerd door 5 mannen met de Saoedi-Arabische nationaliteit en de crash in Shanksville werd veroorzaakt door een Libanees en drie Saoedi-Arabiërs.

“Saoedi-Arabië bleef
opvallend genoeg,
buiten schot”

Het is, als we het voorgaande overzicht van nationaliteiten in acht nemen, opvallend dat de hoofdleverancier van aanslagplegers Saoedi-Arabië (maar liefst 15 terroristen), compleet buiten schot is gebleven. Ook de Pakistanen, die Bin Laden en zijn bende klaarblijkelijk onderdak boden, hebben tot dusver geen centje pijn gehad. De werkelijke oorzaak van de problemen, namelijk een religie die zich institutioneel meester had gemaakt van nationale politiek en legers in diverse landen, werd ongemoeid gelaten en dat is de cruciale fout die werd gemaakt.

——————–

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld