clan is a group of people united by actual or perceived kinship and descent. Even if lineage details are unknown, clan members may be organized around a founding member or apical ancestor.

Sinds kort is De Nieuwe Zuil begonnen met onze eerste regionale afdeling; De Nieuwe Zuil Groningen. Wij zagen vanuit de groep van oprichters, waaronder ikzelf en Sid Lukkassen, dat met de tijd de groep hechter werd, maar dat deze geborgenheid ook kwetsbaar is en beschermd dient te worden. Enorm groeien als DNZ is weliswaar mogelijk, maar kan tegelijkertijd sociale banden weer doen verwateren.

Het behouden van geborgenheid

De oplossing is het oprichten van kleinere, regionale verbanden. Het voordeel hiervan is dat de succesformule die we als centrale DNZ organisatie ervoeren voortgezet kan worden zonder dat de intimiteit verloren gaat. We weten immers allemaal hoe het gaat als je te snel teveel nieuwe mensen introduceert in (app) groepen. Mensen kennen elkaar niet meer, waardoor banden verwateren, sneller irritaties ontstaan en mensen net zo snel weer verschijnen als dat ze binnenkwamen.

Een bijkomend voordeel van deze regionale groepen is dat het de (fysieke) afstand vermindert, en mensen gemakkelijk met elkaar af kunnen spreken. Verder kunnen er zo ook regionale of lokale thema’s besproken worden. En het grootste voordeel: De Nieuwe Zuil kan door het hele land en daarbuiten actief worden.

Dit idee werd al snel enthousiast onthaald door de Zuilengangers. De volgende vraag was: hoe gaan we deze groepen noemen? “Afdelingen”? “Kolommen”? “Hubs”? De eerste term die mij te beginnen schoot was de naam “Clan”. Een Clan is namelijk een groep mensen die zich verwant met elkaar voelt. Het kan familie zijn, maar meestal is hier geen sprake van. De term heeft voor mij een positieve emotie: het geeft het gevoel ergens thuis te horen. Voor elkaar opkomen. Trots zijn op waar je vandaan komt en met wie je omgaat.

Laat je taal niet kapen door gekken

Onlangs deden we een enquête uit waarin een aantal mensen aangaf dat voor hen de term Clan een negatieve emotie met zich meedroeg. Ik denk dat het hierbij gaat om de bekende Klan uit de USA. Ik snap deze emotie. Echter, we moeten oppassen dat we, in essentie neutrale en positieve woorden, niet laten kapen door een stel gekken. Dit gebeurt al vaak genoeg, zoals ook met de woorden “blank”, “neger” of “boreaal” al gebeurt door deze continu verdacht te maken, terwijl ze in essentie neutrale betekenissen hebben. Waak ervoor je taal en daarmee de uitdrukking van je eigen zijn af te laten nemen door politieke tegenstanders. Sterker nog; we kunnen, door een bepaald woord in positieve zin te gebruiken, juist deze negatieve connotatie wegnemen.

Daarom besloot het bestuur van DNZ toch om de naam “Clan” te geven aan onze regionale verbanden. En we zijn inmiddels al begonnen in Groningen, waar een klein groepje mensen alvast een eigen WhatsApp discussiegroep is gestart en in korte tijd al een aantal keren bijeen is gekomen. De energie straalt ervanaf; we merken dat de Zuilengangers eindelijk het gevoel hebben onderdeel te zijn van een groter geheel van gelijkgestemden.

Groeiplannen in heel Nederland

Binnenkort gaan we in Zwolle aan de slag met onze 2e Clan, en daarna staan er nog een heel aantal op de rol, in o.a. Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Holland en Limburg.

Wil je je aanmelden voor Groningen of Zwolle? Zou je graag een Clan in jouw regio willen zien? Zelf meebouwen aan een Clan of deze leiden? Je kunt voor ons een enquête invullen, en/of je aanmelden via e-mail: info@denieuwezuil.nl.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld