Gisternacht waren we allemaal getuigen van een zeer bijzonder politiek en cultureel schouwspel. De nacht van de Linkse tranen of toch De nacht van Baudet? Het antwoord mag u zelf geven. Veel mensen werden vanochtend wakker en zagen een politiek landschap dat enorm veranderd en tegelijkertijd versnipperd is.

De voorlopige uitslag voor de Eerste Kamer ziet er als volgt uit:

 • Forum voor Democratie  13 zetels
 • VVD  12 zetels
 • CDA  9 zetels
 • GroenLinks  9 zetels
 • PvdA  7 zetels
 • D66  6 zetels
 • PVV  5 zetels
 • ChristenUnie  4 zetels
 • SP  4 zetels
 • Partij voor de Dieren  3 zetels
 • 50PLUS  2 zetels
 • SGP  2 zetels
 • DENK weet geen zetels te winnen
 • OSF wint geen zetels

Een omgeploegd politiek landschap

Wat we zien is een enorm versnipperd landschap, hoewel de VVD de verliezen nog bijzonder klein weet te houden; wat op zichzelf bijzonder knap is. Wel is het zo dat het Rutte-effect – coalitiepartners decimeren; zie de casus ‘Partij van de Arbeid’ – nog steeds in werking is. D66 en CDA hebben flink zetels moeten inleveren. Beide partijen kunnen terug naar de tekentafel en moeten nogmaals bij zichzelf te rade gaan waar het mis ging (gaan ze niet doen).

Dat Forum deze gigantische winst weet te boeken bewijst maar weer eens dat mensen het zat zijn om gebukt en ongehoord te leven onder de dwang van de postmoderne, kosmopolitische zuil in Nederland. De roep om een Nieuwe Zuil leeft blijkbaar. Mensen worden ‘wakker’ en beseffen dat de media, de gevestigde orde en de instituties niks anders doen dan het stigmatiseren en demoniseren van criticasters en andersdenkenden.

De komende tijd is het moment om onze Nieuwe Zuil te blijven promoten en een groter publiek te geven. Een partij als FvD als levensstijl is een onderdeel van waar de Nieuwe Zuil voor staat. Het doorbreken van safe space-denken en het prevaleren van een vrije debatcultuur is waar wij voor staan. Een geluid waar Forum zich ook op beroept.

Wat gaan de verschillende partijen doen?

Nederlandse burgers lieten gisteren zien dat ze niet zo makkelijk ‘slaafs’ te houden zijn door de links-liberale media als werd gedacht. De komende dagen zal de elite de wonden gaan likken en gaan nadenken over vervolgstappen. Zal de VVD weer bij zinnen komen en teruggaan naar haar klassieke geluid? (nee) Zal het CDA weer mogelijk weer terug gaan naar haar partijbeginselen? Of is dit te utopisch gedacht? (ja)

Wellicht is het wel tijd voor een permanent nieuw geluid! Als Nieuwe Zuil steunen we een ieder die ook streeft naar humanistisch realisme. Personen of groepen die strijden voor het vrije woord en de deugdynamiek willen doorbreken zijn bij deze Zuil altijd welkom.

PVV

De PVV heeft gisteren zetels lopen inleveren en zal ook bij zichzelf te rade moeten gaan wat er op dit moment fout gaat. Mijn inziens gaan ze de fout in door zichzelf te profileren als een buitenparlementaire partij, terwijl ze niet – of nauwelijks – investeren in een buitenparlementair netwerk. Dit zorgt er in feite voor dat ze nauwelijks enige invloed genieten. Dit zal moeten veranderen om niet helemaal te worden leeggeplukt door andere partijen die wel hun netwerken verbreden.

GroenLinks

Zorgwekkend blijft toch wel de groei van GroenLinks. Hartstikke knap wat ze bereikt hebben, maar het dogmatische denken wordt steeds meer gemeengoed in ‘linkse denkkringen’ en met een partij als GroenLinks is de rede ver te zoeken. Het gesprek gaan ze sowieso niet aan met andersdenkenden, in plaats daarvan blijven ze mensen die niet hun mening adoreren demoniseren en stigmatiseren. De komende maanden zal dit niet anders zijn, de hardheid in zowel de politiek als het maatschappelijk middenveld zal alleen maar toenemen.

De Nieuwe Zuil

Vandaar dat de Nieuwe Zuil juist nu de komende tijd hard nodig zal zijn. Iedereen die het vrije woord respecteert en zich hekelt aan de deugdynamiek en de politiek correcte denk trend is welkom en zal met open armen worden ontvangen. Of u zichzelf nou ziet als gewoon liberaal, confessioneel, conservatief, libertariër, klassiek liberaal of klassiek links: u bent allen welkom!

Op zaterdag 20 april vanaf 13:30 spreken Sander Boon en Arno Wellens in Amsterdam over de EU, de euro en de gele hesjes – koop hier uw kaartjes!

Het werk van Sid kunt u met de minieme bijdrage van 1 of 2 euro per maand op een langdurige wijze mogelijk maken via BackMe.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld