Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel.

Sinds de oprichting van De Nieuwe Zuil ben ik regelmatig in gedachten verzonken geweest over hoe we de basiswaarden van onze beweging verder uit kunnen laten kristalliseren, maar ook hoe we deze gemakkelijk inzichtelijk kunnen maken voor iedereen.

Eerder schreef ik een artikel over mijn visie op DNZ waarbij ik mijn visie vergeleek met die van dr. Sid Lukkassen. Ze vertonen een grote overlap. De 3 kernbegrippen van Sid Lukkassen zijn

  • Standvastigheid
  • Rentmeesterschap
  • Waarheidsliefde

En die van mij zijn

  • Vrijheid
  • Ratio
  • Vooruitgang

In grote lijnen is hierbij duidelijk dat ik een meer liberale koers insla, en Lukkassen een meer conservatieve koers. Maar uiteindelijk kunnen ze prima naast elkaar bestaan. Sterker nog, ik ben erachter gekomen dat ze elkaar goed aanvullen en wellicht zelfs niet zonder elkaar kunnen.

Naar aanleiding van deze 2 artikelen heb ik verder gewerkt aan een veelomvattend maar toch simpel te begrijpen model, dat goed samenvat waar in mijn ogen De Nieuwe Zuil voor staat, en daarmee ook uitsluitsel biedt over datgene waar DNZ volgens mij niet voor staat. Het model is eenvoudig te onthouden en kan zelfs als nieuw symbool gebruikt worden voor onze ideeën en onze beweging. Ik noem dit model “de Dubbele Delta”, aangezien het model uit 2 drie-eenheden bestaat, afgebeeld als 2 driehoeken. De Griekse hoofdletter Delta (Δ) is ook een driehoek, vandaar de (lekker allitererende) naam.

Het model begint met wat in mijn ogen de drie belangrijkste waarden zijn om naar te streven. Dit zijn Vrijheid, Ratio en Vooruitgang. Dit noem ik de streefwaarden. Ratio kan hierbij ook vervangen worden door Lukkassen’s begrip Waarheidsliefde. Vooruitgang kan ook getypeerd worden als “het Goede”. Ratio en Vooruitgang kunnen zo dus ook begrepen worden als “Het Ware en het Goede”. Vrijheid is hiervoor een essentiële waarde, zonder welke Ratio en Vooruitgang moeilijk te waarborgen zijn. Vrijheid zorgt voor Ratio, Ratio zorgt voor Vooruitgang.

Deze “liberale” waarden kunnen echter doorschieten en kunnen zelfs kwetsbaar worden zonder de volgende 3 waarden, die ik steunwaarden noem. Deze waarden zijn Broederschap, Rentmeesterschap en Standvastigheid. Dit zijn de meer “conservatieve” waarden in de samenleving. Het begint met Broederschap, het gevoel dat je verbonden bent met anderen in het hier en nu. Daaruit volgt ook Rentmeesterschap, het gevoel dat je verbonden bent met het verleden en de toekomst. Deze 2 waarden garanderen Standvastigheid, het gevoel dat we dat moeten beschermen wat belangrijk is voor ons als samenleving. En in mijn ogen is dat laatste weer de eerste driehoek van Vrijheid, Ratio en Vooruitgang.

De 2e driehoek steunt en beschermt dus eigenlijk de 1e driehoek. Dit kan als volgt duidelijk worden gemaakt:

Als we nu echter de 2 driehoeken zoals eerder houden (1 ondersteboven, 1 rechtop) en met elkaar in verbinding brengen, kan het volgende worden getekend:

Dit laat op een mooiere manier zien hoe de 6 kernwaarden met elkaar verweven zijn. Broederschap, Rentmeesterschap en Standvastigheid beschermen de Vrijheid die de basis vormt om het Ware en het Goede te bereiken.

Vanuit deze afbeelding is dan vervolgens op de volgende te komen:

Zo is te zien dat liberalisme en conservatisme niet zonder elkaar kunnen; vrijheid dient behouden en bewaakt te worden.

Mooier, en met een extra betekenis: dit symbool vormt ook een Z (van Zuil) en wanneer deze 90 graden naar links of rechts wordt gedraaid ook een N. NZ = Nieuwe Zuil.

Waarom zo de nadruk op het maken van een symbool? Omdat symbolen kort en krachtig iets uitdrukken. Een emotie, een waarde. Symbolen geven kracht (denk aan de nationale vlag of een kruisje voor christenen), en symbolen gaan leven hoe vaker we ze zien en gebruiken. Het is mijn doel om hier een symbool aan u als lezer mee te geven dat in mijn ogen houvast biedt om onze denkbeelden kort en krachtig weer te geven. Maar het symbool kan ook actief gebruikt worden om elkaar te herkennen. Om stilistisch te gebruiken op internet, papier, logo’s etc. Om af en toe in gedachten te houden om er weer aan herinnerd te worden waarom het belangrijk is waar we voor staan.

Wat dit model ook laat zien is wat in mijn ogen niet de kernwaarden zijn. Zo zijn deze kernwaarden niet:

  • Gelijkheid (let op, dit is iets anders dan gelijkwaardigheid)
  • Geloof
  • Stilstand en achteruitgang (reactionairisme)
  • Irrationalisme

Personen die zich vooral door deze waarden in hun leven laten leiden zullen zich waarschijnlijk niet aangetrokken voelen tot de Zuil. Dat wil echter niet zeggen dat zij bij ons niet welkom zijn of dat wij niet met hen in gesprek gaan; immers het open debat is voor ons essentieel in het kader van Ratio en Waarheidsvinding, om te komen tot het Goede. Ook staan wij positief tot onze medemens vanuit Broederschap. Echter zowel extreem-rechts als extreem-links zal zich at the end of the day toch fijner voelen onder waarden die DNZ niet onderschrijft.

2 drie-eenheden, 6 kernwaarden en 1 symbool geven kort en krachtig weer wat onze samenleving zo groot maakt; waar we als Zuil naar streven en wat we willen behouden.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld