Vijf jaar nadat toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Ollongren (D66) de oprichter van haar partij meesmuilend een postume schop in zijn scrotum verkocht, dreigt haar partij ineens weer met inspraak voor de burgers. Ditmaal via de D66-krullenjongen van Aardthermostaat & Andere Deugfantasieën.

Door: Ton Nijhof

 

Het kan verkeren; mensen die nog nooit in staat bleken enige electorale legitimatie te vergaren, blijken op wonderlijke wijze toch in staat om politiek en bestuurlijk een spoor van vernieling door dit land te trekken. Rob Jetten, thans ere-minister voor Klimaat en Energie, vergaarde in 2021 weliswaar nog ruim 45.000 stemmen, maar dat hield vooral verband met zijn tijdelijke partijleiderschap (2018 – 2020). Bij de verkiezingen van 2017 kwam de als twaalfde genoteerde Jetten niet verder dan 4.900 stemmen, zijn werkelijke electorale basis.

De vooral Zweedse Ollongren was tot 2021 nog nooit ergens voor gekozen door het Nederlandse volk (en gelijk hebben ze) maar bij die laatste verkiezingen kreeg ze dan eindelijk nog 3.123 stemmen (!) als troostprijs. Zowel Jetten als Ollongren zitten, ondanks een kiesdeler van zo’n 70.000 stemmen, toch nog aan touwtjes te trekken waar de burgers hen vooralsnog niet van voldoende gewicht achten blijkens de verkiezingsuitslagen. Maar dat kan dus gewoon in dit land, waar we kennelijk een wat merkwaardige opvatting hanteren over ‘democratie’.

Druïden66

Van onze 150 ‘Volksvertegenwoordigers’ in de Tweede Kamer, behaalden slechts 13 kandidaten de zogenoemde ‘kiesdeler’ van een krappe 70.000 stemmen. De overige 137 Kamerleden zitten daar dus slechts om de tent een beetje op te vullen in naam van de partij die bereid was hen een plaats te gunnen op de kandidatenlijsten. Het is een publiek geheim dat fysieke kwaliteiten en seksuele vaardigheden bij de samenstelling van de kieslijsten bij alle partijen een rol van betekenis spelen; en dat verklaart veel.

Burgerforum

Het Ministerie van Jetten wil Nederlanders nu “in een nationaal ‘burgerforum-klimaat’ mee laten denken over duurzame consumptie, circulariteit en reizen”. Dat zijn forse woorden die doen voorkomen alsof de burgers in dit land nu eens even lekker gezamenlijk zelf gaan uitmaken wat we met al die flauwekul uit de droomwereld van D66 gaan doen. Maar bovenal, zo beklemtoont de minister, “klimaatbeleid is het economisch verdienmodel van de toekomst”. Vanzelfsprekend zegt minister Jetten er niet bij wie er precies aan zal verdienen en hoe dat dan wel zal gaan gebeuren. Een goed ‘ziener’ laat dat meestal (wijselijk) ook achterwege…

“Dan schop je zo’n
man toch meteen in
een geostationaire baan?”

De klimaatideologie pretendeert dat politici, mits voorzien van extreme bedragen aan belastinggeld, de gehele Aarde met precies 0,000036 graden af kunnen koelen. Maar dan ook precies! Als er een colporteur bij u aanbelt die vervolgens zo’n verhaal voor u afsteekt, dan schopt u zo’n man waarschijnlijk meteen in een geostationaire baan rond de Aarde, met twee wittebroden voor onderweg en een tros bananen voor de echtgenote. Bovendien: waarom geeft minister Jetten dan niet meteen het totale BNP voor de komende tien jaar uit aan klimaat en ander geneuzel? Als zijn verhaal klopt, dan garandeert die enorme uitgave tenminste ieder jaar een Elfstedentocht en minder paniek onder de pubers van Extinction Rebellion. Mits de Waterschappen met hun tengels van de pompen afblijven natuurlijk, want dat is nu ook het probleem inzake Elfstedentochten, wateroverlast, plotselinge droogte of ander ongemak in het kader van ‘klimaatverandering’. Die snotapen van ER doorzien ook werkelijk niks.

Maar een Nederlandse minister die ook nog eens totaal geen electorale legitimatie geniet, komt met dit soort krankzinnige doemverhalen grijnzend weg. Een ‘minister’ dan, die formeel geen portefeuille heeft[1] maar kennelijk wel een portemonnee: van iemand anders. Jetten kan het gewoon jatten; bij u, de burger. Omdat het ‘democratische’ systeem in Nederland inmiddels zo verschrikkelijk verrot is geworden dat de burgers niet meer in kunnen grijpen bij overheidsfalen; ook niet bij de stembus. Als volk zijn we kennelijk nogal masochistisch van aard, ofwel we trekken straks samen met de boeren op naar Den Haag.

Schijndemocratie

Wat het kabinet met de raadpleging van 175 “willekeurige Nederlanders” gaat doen hebben zij al aangegeven:

De adviezen zijn heel waardevol voor het kabinet en de Tweede Kamer, daarom zullen zij het serieus in behandeling nemen. Het kabinet legt vast dat het binnen 6 maanden een reactie stuurt op het advies en per aanbeveling afzonderlijk motiveert waarom het deze al dan niet overneemt.

Waar het hier dus om gaat is dat de Groene Khmer een druïden-festival heeft bevolen, waar uitverkorenen uit de eigen achterbannen wat traktementsgeld op mogen halen, onder de bindende voorwaarde dat zij maatregelen voorstellen die voldoen aan eisen die achter de schermen al zijn vastgesteld. Kort gezegd: schijndemocratie. De werkelijkheid is dat we in een dictatuur leven waarin de dictators applaus bestellen als hen dat zo uitkomt.


[1] Een minister zonder portefeuille is verantwoordelijk voor een bepaald beleidsterrein, maar heeft niet de leiding over een departement, in dit geval EZK. Ministers zonder portefeuille hebben, anders dan staatssecretarissen, zitting in de Nederlandse ministerraad en kunnen dus ook meestemmen over alle beslissingen. De post van Jetten kortom, is een compromis teneinde D66 iets meer zeggenschap in de Ministerraad te gunnen…

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld