We zijn inmiddels alweer aangekomen bij de vijfde podcast van de Nieuwe Zuil. Perry Pierik is weer op bezoek om ons een kort college te geven over de geschiedenis én de huidige stand van zaken omtrent de NAVO. De NAVO is altijd een beladen onderwerp, van dogmatische atlantici die alles wat de NAVO fout doet proberen goed te praten tot extreme critici die nog liever vandaag dan morgen zien dat het geheel wordt opgeheven.

Tijdens de podcast staan we stil bij de ontstaansgeschiedenis van de NAVO: wanneer en waarom is het destijds opgericht? Ook bespreken we kort de pogingen van Stalin om bij de NAVO te komen – iets wat Poetin ook meerdere keren heeft geprobeerd. Vanwaar deze houding van de NAVO? Is het niet veel beter om de Russen in een militair bondgenootschap te hebben dan dat we ze als ‘vijand’ bejegenen?

De Europese krijgsmacht

Ook bespreken we kort de verschillende visies omtrent een Europese krijgsmacht. Wat hebben we liever? De NAVO, of toch een EU-leger? In tijden waarin de spanningen tussen het Westen en Iran oplopen zien we dat het vraagstuk van de NAVO ook direct weer actueler wordt, want als de Amerikanen weer een oorlog beginnen wat betekent dat dan voor de andere NAVO-bondgenoten?

Kortom: de (toekomst van de) NAVO is een beladen en complex vraagstuk. Gelukkig hebben we de immer erudiete historicus Perry Pierik om de kwestie te verduidelijken.

Beluister de podcast nu op YouTube of SoundCloud!

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld