Tijdens de nu al befaamde en beruchte presidentscampagne van 2015/2016 werd Trump als persoon én als kandidaat door het slijk gehaald. De gevestigde media – in de voorverkiezingen zelfs Fox news – lieten geen kans onbenut om ongefundeerde theorieën de wereld in te brengen.

Voor veel mensen buiten de VS was er dan ook geen twijfel mogelijk: Trump was een bigot/racist/fascist/misogynist en nog vele andere hele enge dingen. De lastercampagnes waren redelijk succesvol, het imago van Trump was besmeurd. Je kon haast niet zeggen dat je ‘op zich wel sympathie’ voor Trump had – of nog erger: dat je een fan was. Hillary Clinton was de enige ‘goede’ en ‘juiste’ optie.

Hij kwam; hij zag (dat hij werd afgezeken); hij won!

Wat kwam die klap toen hard aan voor links-liberalen en linkse deugers op de nacht van 8 op 9 november 2016. Trump had gewonnen, en niet zo’n beetje ook. De hele wereld leek wel in rep en roer, dit terwijl het ergste nog moest komen. Al tijdens de campagnes beschuldigde hij – terecht – de media van vals spel. Dat varieerde het opzettelijk framen tot hem zo lang mogelijk minimale zendtijd gunnen.

Trump won veel sympathie tijdens zijn campagne door de hypocrisie en bevoordeelde meningen van de gevestigde media aan te kaarten. Veel ‘experts’ in Nederland hadden de verwachting dat Trump zijn toon zou matigen wat betreft zijn harde retoriek richting de media. Niets is minder waar; we kennen allemaal nog wel het befaamde moment dat Trump Jim Acosta aansprak op zijn onzin.

Al tijden wordt Fox News de ‘spreekbuis van Trump’ genoemd. Nu is het inderdaad zo dat hij daar regelmatig verschijnt (meerdere malen geïnterviewd door Tucker Carlson) en dat Fox News de ‘rechtse’ CNN is. Echter. men kan niet stellen dat Fox News in de broekzak zit van de POTUS. Afgelopen week begon Trump ook ‘zijn geliefde’ Fox News aan te vallen.

De media draaien op clickbaits en sensatiezucht. Ook Fox News moet – om risico op verlies draaien te lopen – hierin meegaan. Trump beseft dit als geen ander en kaart dus ook de hypocrisie van Fox News aan.

Trump spaart geen enkel medium. Wie onzin verkoopt kan de volle laag krijgen – don’t bullshit a bullshitter. Trump weet de inconsequentie van de media soms haarfijn te benoemen en bloot te leggen voor een groot publiek. Voorlopig gaat Trump lekker door. Iedereen mag zich als gewaarschuwd beschouwen.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld