Vanochtend verscheen er een opmerkelijk artikel in het Nederlands Dagblad. ChristenUnie-voorzitter Piet Adema is van mening – zolang het geen zetels kost – dat de CU best kan overwegen om zelfstandig de verkiezingen in te gaan. De CU en de SGP gingen nog gezamenlijk de Europese verkiezingen in, maar toen bleek dat FvD hoe dan ook bij de ECR-fractie zou komen was dat de druppel die de emmer deed overlopen. CU stapte uit de Europese fractie terwijl de SGP bleef.

Dit is niet de eerste scheur tussen de christenbroeders. Naarmate Forum populairder werd, koelde de relatie merkbaar af. De SGP ziet in Forum een goede toekomstige bondgenoot; CU ziet meer zitten in linkse connecties. Dit moest hoe dan ook tot oplopende frictie gaan leiden.

Piet Adema ziet als geschikte oplossing hiervoor het volgende: de vanzelfsprekendheid van een lijstverbinding moet verdwijnen. Op lokaal en Europees niveau kan het wellicht beter zijn om soms geen lijstverbinding aan te gaan, omdat de partijen qua standpunten toch steeds verder van elkaar verwijderd zijn.

Dat de partijen uit elkaar groeiden, kon iedereen de afgelopen tijd wel zien. De SGP wordt steeds ‘rechtser’ en de CU is volledig aan het deugen geslagen (tot letterlijk niemands verbazing). Wellicht goed dat de partijen nu steeds meer uit elkaar groeien. Dit betekent dat de SGP steeds meer het bondgenootschap kan opzoeken met de rechts-realistische partijen die we onder de Nieuwe Zuil scharen. Dit kan voor de toekomst constructieve banden opleveren; de SGP is geen flipflop-partij die bij enige kritiek 180 graden draait wat betreft een standpunt. Iets wat bij nagenoeg alle andere partijen maar al te vaak gebeurt.

Delen via


Lees ook