Vanochtend verscheen er een opmerkelijk artikel in het Nederlands Dagblad. ChristenUnie-voorzitter Piet Adema is van mening – zolang het geen zetels kost – dat de CU best kan overwegen om zelfstandig de verkiezingen in te gaan. De CU en de SGP gingen nog gezamenlijk de Europese verkiezingen in, maar toen bleek dat FvD hoe dan ook bij de ECR-fractie zou komen was dat de druppel die de emmer deed overlopen. CU stapte uit de Europese fractie terwijl de SGP bleef.

Dit is niet de eerste scheur tussen de christenbroeders. Naarmate Forum populairder werd, koelde de relatie merkbaar af. De SGP ziet in Forum een goede toekomstige bondgenoot; CU ziet meer zitten in linkse connecties. Dit moest hoe dan ook tot oplopende frictie gaan leiden.

Piet Adema ziet als geschikte oplossing hiervoor het volgende: de vanzelfsprekendheid van een lijstverbinding moet verdwijnen. Op lokaal en Europees niveau kan het wellicht beter zijn om soms geen lijstverbinding aan te gaan, omdat de partijen qua standpunten toch steeds verder van elkaar verwijderd zijn.

Dat de partijen uit elkaar groeiden, kon iedereen de afgelopen tijd wel zien. De SGP wordt steeds ‘rechtser’ en de CU is volledig aan het deugen geslagen (tot letterlijk niemands verbazing). Wellicht goed dat de partijen nu steeds meer uit elkaar groeien. Dit betekent dat de SGP steeds meer het bondgenootschap kan opzoeken met de rechts-realistische partijen die we onder de Nieuwe Zuil scharen. Dit kan voor de toekomst constructieve banden opleveren; de SGP is geen flipflop-partij die bij enige kritiek 180 graden draait wat betreft een standpunt. Iets wat bij nagenoeg alle andere partijen maar al te vaak gebeurt.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld