Het lijkt misschien alsof het pact van Marrakesh – de Global Compact for Safe, Orderly & Regular Migration – vanuit het niets op de agenda verscheen. Alsof er machtige mensen ineens hebben besloten dat Europa suïcide moet gaan plegen door de belichaming van de Gutmensch te bewerkstelligen. Toch is dit niet zo. Het pact van Marrakesh werd twee jaar geleden al besproken in de VN. Onze Tweede Kamer is hierover zelfs geïnformeerd door zowel Rutte II als Rutte III. Maar in het verleden interesseerde dit de Kamerleden schijnbaar niet zo veel. De vraag die nu speelt: waarom niet?

Migratie is een zeer explosief thema binnen de politie – en zeker niet alleen in Nederland. Na het rampenbeleid  van Merkel in de vorm van haar Wir Schaffen Das-beleid heerst er onvrede en onrust bij de bevolking. Ook onder een groot deel van de Nederlanders wordt deze onvrede – gelukkig – steeds meer publiekelijk geuit. Hoe is het dan mogelijk dat de ophef rond het migratiepact van Marrakesh nu pas aandacht krijgt? Nu het praktisch gezien al te laat is – een premier als Rutte gaat dit pact sowieso ondertekenen – wordt het hier en daar bekritiseerd of worden er openlijk kanttekeningen bij geplaatst.

De Tweede Kamer

Al in september 2016 werd de Tweede Kamer voor het eerst geïnformeerd door Bert Koenders en Lilianne Ploumen. Toen werd verteld dat er plannen worden gemaakt voor nieuwe ‘global compacts’ om na het debacle van 2015 – Wir Schaffen das – weer duidelijkheid te scheppen omtrent de vraagstukken ‘vluchtelingen’ en ‘migratie’. Toen werd ook al aangekondigd dat deze plannen in 2018 klaar zouden zijn. Een jaar later volgde weer een briefing waarin over de pacts werd gesproken. Binnen de Tweede Kamer werd het niet uitvoerig besproken; het plan wordt voornamelijk gezien als idealisme met goede bedoelingen maar weinig effect. In maar 2018 bespreekt staatssecretaris Mark Harbers ook het pact, hier deelt hij mede dat het pact geen juridisch bindende afspraken bevat – dit was ook het geval bij het Klimaatakkoord, dat hebben we echter niet helemaal begrepen in Nederland. Pas in oktober van dit jaar krijgt het pact publiciteit dankzij het puike werk van Syp Wynia. Hierna stelt Thierry Baudet de eerste Kamervragen over dit pact. De vraag die blijft hangen is, gaat Nederland mee deugen en dus het pact ondertekenen? Of volgen we de koers van landen als Oostenrijk en Hongarije?

Het is natuurlijk bizar dat onze volksvertegenwoordiging twee jaar de tijd heeft gehad om dit uit te pluizen maar dit niet heeft gedaan. Laksheid? Of zag men in de voor-ontwerpen niks meer dan een onschuldig deugakkoordje? Feit is nu wel dat Europa – wanneer het dit pact ondertekent – de poorten voor immigratie nog verder opent. Wat dit voor gevolgen zal hebben moeten we maar zien. Is het pact de ondergang van het Avondland?

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld