Het lijkt of Donald Trump uiteindelijk toch nog heeft moeten zwichten voor de deugers in zijn eigen land. Na diverse pogingen om de banden aan te halen met Rusland – de top in Helsinki bijvoorbeeld – lijkt het nu toch of Trump onder druk van de anti-Russische lobby de nieuwe sancties heeft vervaardigd. Afgelopen donderdag kondigde de VS de nieuwe sancties aan. Deze nieuwe sancties komen er vanwege de Skripal-vergiftiging. De Amerikanen menen al genoeg onomstotelijk bewijs te hebben – de rest van de wereld moet dit bewijs nog maar eens zien – om deze sancties te kunnen rechtvaardigen. De nieuwe sancties zorgde direct voor het kelderen van de roebel. De Russische premier Medvedev ziet in deze sancties een ‘verklaring van een economische oorlog‘.

Trump kreeg natuurlijk ontzettend veel kritiek op zijn ontmoeting met Poetin in Helsinki. Wellicht is Trump gaan deugen om zo toch in een wat positiever daglicht te komen staan. Voor veel Amerikanen – ook onder zijn rechtse aanhang – blijft de Koude Oorlog-gedachte nog steeds heel reëel. De Russen blijven het gevaar – terwijl ze de superstatus van de USSR allang kwijt zijn, zowel economisch als politiek – en dit is voor veel Amerikanen maar moeilijk om dit anders in te gaan zien. Trump kreeg na ‘Helsinki’ kritiek van links Amerika (quelle f*cking surprise) en ook van vele republikeinen. De kans is groot dat door deze druk en het lopende onderzoek van Robert Mueller (vooralsnog zonder resultaat) het team van Trump expres heeft gekozen voor een hardere opstelling tegen Rusland.

De Russen hebben in dit verhaal al hun beklag gedaan binnen de VN. De vertegenwoordiger daar sprak over het absurde feit dat de Amerikanen sancties opleggen zonder enig bewijs, logica of überhaupt aanwijzingen. De nieuwe #Skripalhoax is hierdoor meteen in het leven geroepen. Nadat zowel de Turkse economie als de Iraanse economie flinke klappen hebben opgelopen door de VS, ziet het er steeds meer naar uit dat de VS de unilaterale macht ten koste van alles wil behouden. Opmerkelijk genoeg blijft de Wolfowitz-doctrine maar al te accuraat in de kwakkelende relatie met Rusland.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld