Een debat, zonder vol op de persoon te spelen, bestaat dat nog? Het lijkt alweer tijden geleden dat we een goede pennenstrijd of een echt inhoudelijk debat hebben gehad in Nederland. Vaak komen politici of ‘cultuurcriticasters’ niet verder dan ad hominem-aanvalletjes.

In deze korte oproep op Café Weltschmerz vertelt Sid Lukkassen over de noodzaak én het nut van een ouderwetse polemiek. Met de nieuwe crowdfunding beoogt Lukkassen het gesprek aan te gaan met een divers scala aan denkers. Links, rechts, boven en onder zolang deze denkers enkele cruciale waarden van een vrij en eerlijk gesprek respecteren. Op het hysterische geschreeuw van vele ‘intellectuelen’ en publieke figuren zit Lukkassen terecht niet te wachten.

De verloren kunst van de krantenpolemiek

Een ouderwetse briefwisseling of polemiek is iets wat we al lang niet meer voorbij hebben zien komen in het Nederlandse medialandschap. In het verleden zag je kritische denkers elkaar nog wel eens ‘uitdagen’ in korte essays in kranten. Tegenwoordig claimen kranten dat ze hieraan nog steeds ruimte bieden. Als we kritisch kijken moeten we helaas constateren dat de veelzijdigheid van meningen zeer beperkt is. Zeker niet alles en iedereen wordt gehoord. Vaak blijven kranten toch in hun veilige bubbels een ‘vrij’ debat houden. Kun je, met denkers die in de kern niet of nauwelijks van elkaar verschillen, nog wel spreken van een echte polemiek?

De tijden dat Paul Cliteur menig denker ‘uitdaagde’ voor een pennenstrijd zijn over. Ook andere culture denkers zoals Heldring en Wesseling konden hele volksstammen in rep en roer krijgen als ze een venijnige column of polemiek uitlokten.

Daarom is het ook zo te bewonderen dat Lukkassen nu een breed scala aan denkers brieven stuurt in de hoop op een constructief gesprek. Alleen zo komen we namelijk vooruit als samenleving. Een gesprek op het scherpst van de snede is nodig. Een gesprek dat niet volledig uit het typische policor-gedram bestaat, maar een inhoudelijk debat.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld