Op 23 mei mogen we weer naar de stembus, ditmaal voor de Europese verkiezingen. Als we kijken naar de peilingen, is de kans zeer groot dat in prominente EU-lidstaten eurosceptici als winnaars uit de stembus zullen komen. Dit zal eurofiele elite wellicht nog meer schrik aanjagen – we kunnen de komende dagen nog flink wat negatieve framing verwachten. Maar of dit wat zal uithalen voor de pro-EU partijen? Waarschijnlijk niet.

Verenigd Koninkrijk

Gaat de Brexit nou wel of niet door? Het volk wordt sinds de uitslag van het referendum compleet in het duister gehouden. Theresa May probeert de schijn hoog te houden om de uitslag van het referendum te respecteren en een Brexit daadwerkelijk te laten gebeuren, maar tot op de dag van vandaag is een Brexit voorlopig nog ver weg. Dit zorgt ervoor dat de enige echte mister Brexit, Nigel Faragenogmaals de eurofiele elementen hondsdol kan maken. In april richtte hij de Brexit-party op en op dit moment staat hij ver bovenaan in de peilingen met maar liefst 34%.

Het mogelijke succes van Farage valt te verklaren door de totale arrogantie en het dedain waarmee Labour en de conservatieven zich gedragen rondom de Brexit-besprekingen. Het volk is het zat en verliest snel alle vertrouwen in de twee grote partijen van weleer.

Frankrijk

In Frankrijk is op dit moment Marine Le Pen met Rassemblement National – de doorstart van Front National – de grootste in de peilingen. Ze zijn Macron en zijn partij En Marche! voorbij geschoten in de peilingen. Le Pen ziet de komende Europese verkiezingen als een beslissende dag voor de zittende president. Wint hij de verkiezingen niet, dan kan hij beter aftreden, volgens Le Pen. Hierbij verwijst ze naar Charles de Gaulle, die aftrad in 1969 nadat hij een referendum had uitgeschreven waarvan de meerderheid van het volk bij dit referendum tegen had gestemd. De Gaulle hield de eer aan zichzelf en stapte op.

Macron heeft al gezegd dit niet te overwegen en zal de komende dagen alle middelen gebruiken om te zorgen dat Le Pen niet zal winnen. Met het dilemma van de Gele Hesjes en de forse kritiek op het excessieve geweldmisbruik van de politie is de kans zeer groot dat Macron veel steun van het volk verloren heeft – wel moet gezegd worden dat Macron al vanaf het begin weinig steun kon genieten.

Italië

In Italië zal naar alle waarschijnlijkheid de partij van Matteo Salvini veruit de grootste worden. In vele peilingen staat zijn partij Lega bovenaan. Doordat Salvini de havens sloot voor migrantenboten uit Noord-Afrika is het aantal migranten drastisch afgenomen. Dat waarvan de EU beweerde dat het onmogelijk was, deed Salvini simpelweg in enkele maanden. Na goed gekeken te hebben bij Orbán in Hongarije, besloot Salvini niet om een hek te plaatsen maar om de havens dicht te gooien. Veel lof voor Salvini kwam hierop vanuit diverse lidstaten waar de eurosceptische stemmen steeds prominenter worden.

Salvini heeft zichzelf al als leider van de Populistische Alliantie naar voren geschoven. AFD en Vlaams Belang sloten zich vorig jaar direct aan. Salvini zit nog te azen op de komst van Orbán met zijn Fidesz-partij. Ondanks dat Orbán onder vuur ligt binnen de EVP-fractie, lijkt hij voorlopig nog niet weg te gaan.

Het concept van de Populistische Alliantie van Salvini is goed gevonden. De eurosceptische partijen zijn nu verdeeld over het ENF, ECR en Fidesz partij binnen de EVP. Salvini wil de krachten bundelen door een fractie overstijgende beweging op te zetten. Dit is te bewonderen en tactisch gezien ook slim.

Nederland

Volgens de peilingen zou het in Nederland erom spannen wie de winnaar gaat worden. Forum voor Democratie en de VVD staan nek aan nek, er zijn peilingen waar in procenten Forum voor zou staan. Maar naar alle verwachtingen zouden de VVD en FvD op hetzelfde aantal zetels uitkomen – hoewel de Nacht van Baudet zomaar nog een keer kan plaats vinden. We zijn de legendarische ‘Uil van Minerva’-speech namelijk nog niet vergeten.

Het belangrijkste deel van de Europese verkiezingen vindt plaats na de uitslag. Hoe gaan de fracties eruit zien en wie krijgen de belangrijke functies toebedeeld. Verkiezingen winnen is één ding, macht verwerven is een heel andere aangelegenheid.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld