Opmerkelijk nieuws kwam er vanochtend vanuit De Telegraaf, waarin Paul Cliteur tegen de krant sprak over het opbouwen van een ‘nieuwe zuil’! Deze mening delen wij uiteraard en Cliteur verscheen al eerder bij één van onze evenementen. Cliteur meende echter dat Forum het hart moet vormen van de Nieuwe Zuil, want Forum is meer dan een partij. Dit is echter niet waar FvD voor is opgericht. Het begon als denktank, en werd een politieke partij. Cliteur meent dat Forum meer is dan een partij, maar is dit wel mogelijk?

De geboorte van de Nieuwe Zuil

Eén van de oprichters van de Nieuwe Zuil, Maurits v. Falkenreck, gaf medio 2017 al een boek uit waarin de noodzaak van het bouwen van een Nieuwe Zuil werd beschreven. Maurits v. Falkenreck was toentertijd al van mening, ook met het oog op de opkomst van Forum, dat Forum niet het hart kan vormen van een Nieuwe Zuil. Om de Nieuwe Zuil in duidelijker tijdsconcept te zetten: Maurits v. Falkenreck schreef zijn boek al in 2015 en actualiseerde het boek nog in 2016. In 2016 benaderde Maurits v. Falkenreck zelfs Thierry Baudet nog voor het concept van de Nieuwe Zuil – dat Maurits toen nog het politiek ecosysteem noemde, echter had Baudet toen al zijn focus gelegd op een toekomst binnen de politiek. Kort erna kwamen Maurits v. Falkenreck en Sid Lukkassen bijeen en zo werd het concept van de Nieuwe Zuil steeds beter uitgewerkt, Sid Lukkassen ageerde al eerder tegen de hegemonie van de Links-Liberale Zuil in die tijd.

Dat de twee bij elkaar zouden uitkomen was dan ook niet heel onverwacht. Om het politiek ecosysteem als concept steeds meer herkenning te geven werd Sid Lukkassen naar voren geschoven als het gezicht van een nieuwe beweging: De Nieuwe Kerk. Via de Nieuwe Kerk kon de Nieuwe Zuil haar eerste stapjes zetten en goed oriënteren naar de mogelijkheden van een Nieuwe Zuil. En die waren er genoeg, vanaf het moment dat de crowdfunding begon waren er al genoeg enthousiaste mensen en al snel werd de vraag bij de ‘kerkgangers’ neergelegd wat de naam moet worden van de Nieuwe Kerk. Zo werd de naam de Nieuwe Zuil geboren, een perfecte naam die een minder religieus sausje met zich mee draagt. Al snel bleek dat de vraag naar een Nieuwe Zuil met de maand groter werd. De eerdere analyses van zowel Maurits v. Falkenreck als Sid Lukkassen bleken een schot in de roos.

Maurits v. Falkenreck had al vroeg de juiste analyse gemaakt door te stellen dat een beweging/partij als Forum al snel zal gaan inzien dat ze hun eigen ecosystemen moeten gaan bouwen. Dit is dan ook één van de redenen waarom Maurits v. Falkenreck samen met Sid Lukkassen en nog enkele anderen bijeenkwamen en spraken over de noodzaak van het oprichten van een Nieuwe Zuil. Forum bestormt de politiek, maar er is meer nodig om de hegemonie van de Links-Liberale Zuil te doorbreken. Dit is dan ook waarom De Nieuwe Zuil werd opgericht: een beweging die daadwerkelijk boven de politiek kan staan en bij machte is om nieuwe instituties en mediakanalen te vormen.

De voorspelling van Sid Lukkassen

De Nieuwe Zuil als gedachte is een idee dat al langer rondgaat. In september 2016 schreef Sid Lukkassen al dat het bouwen van een nieuwe zuil cruciaal is om het verval van Nederland tegen te gaan. Sid Lukkassen schreef toen al sterk over de ‘opiniehegemonie’ die we tot op de dag van vandaag keer op keer bevestigd krijgen. We hoeven maar de NPO aan te zetten of  een – ‘progressieve’ – krant erbij te pakken en de allang voorgekauwde deugende meningen springen eruit.

Om terug te komen op een eerdere alinea: Forum kan niet het hart vormen van een Nieuwe Zuil. Maar waarom dan niet? Hiervoor vroeg ik aan Maurits v. Falkenreck waarom Forum niet het hart kan vormen van de Nieuwe zuil. Zijn antwoord luidde: “Het is een beetje opportunisme van de kant van Forum om zich het hart van de Nieuwe Zuil te noemen. Dit kan namelijk niet, een politieke partij kan nooit het hart vormen van een nieuw op te richten Zuil, het kan alleen een beweging zijn binnen deze Zuil. Wij – de oprichters van DNZ – maakten al eerde de analyse dat een Nieuwe Zuil noodzakelijk is. Wij als De Nieuwe Zuil zijn wel een beweging en Forum voor Democratie is dat niet, zij zijn in de basis een politieke partij. De Nieuwe Zuil trekt partijen aan die de waarden van onze Zuil onderschrijven. Forum is zo’n partij die onze waarden onderschrijft. Forum zou er aan handig aan doen om de vorming van een Nieuwe Zuil als een ware grassroots-beweging te ondersteunen in plaats van zelf de positie van ‘nieuwe zuil’ te claimen.”

Voor de toekomst

De Nieuwe Zuil toont zich vanaf het begin af aan al een vrijhaven voor vrijdenkers die tegen de ‘opiniehegemonie’  en de ‘deugdynamiek’ zijn. Een partij als Forum maakt onderdeel uit van deze grotere beweging. Langzaam zien we dat mensen van Vrij Links tot conservatief of liberaal zich steeds meer verzetten tegen de huidige tendens. Het is nu dan ook de tijd om de krachten te bundelen en verder te bouwen aan nog sterkere fundamenten van onze Nieuwe Zuil, alleen tezamen kunnen we een krachtige vuist maken tegen de heersende Links-Liberale Zuil.

Voor mensen die benieuwd zijn naar de accurate analyses van Maurits v. Falkenreck:

Klik hier.

Sid Lukkassen: Kerkgangers en Zuilenbouwers.

Klik hier. 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld