Dit artikel is geschreven door: Rob Bolte

Al dagen vroeg ik mij af waar de praktische initiatieven zijn die een verzuiling van Nederland ondersteunen. Binnen de Telegram groep was er weinig reactie (volgen is een aanrader!), maar Sid Lukkassen zelf maakte er een compleet artikel van (waarvoor dank!). Ook Jan Houblon reageerde met een artikel binnen ditzelfde debat.

Zelf denk ik dat we het in Nederland nog te goed hebben. Het sociale vangnet is (was?) groot en Nederland is zo welvarend dat we onze kostbare politieke stem aan een “dierenpartij” kunnen veroorloven. Een partij die een dier gelijk stelt met een mens.

Te weinig ‘losers’

We hebben nog te weinig ‘losers’ in de maatschappij. De losers die er zijn, vallen voornamelijk in de economische onderklasse. Deze klasse is verdreven door goedkope buitenlands arbeid en robotisering. Vandaar dat de PVV in de beginfase een “tokkie partij” werd genoemd → maatschappelijke problemen beginnen immers onderaan. Deze missen zoals Sid het noemt de mobiliteit.

Echter denk ik dat we door de coronamaatregelen een tweede golf van losers zullen zien. De middenstand word uitgekleed met maatregelen waarvan niemand weet of ze zinvol zijn, terwijl de hyperinflatie een stille sluiper is die door de achterdeur naar binnen komt. Het MKB komt economisch in de problemen en een golf van sociale en mentale schade woekert op sociale media.

Vrijheid of de dood

Hier ontstaat er maatschappelijke afscheiding. Dit zien we aan slogans als: “Let me live free or let me die” of: “Ik teken ervoor om geen gebruik te maken van de IC, maar laat mij leven.” Hier zie ik een bereidheid van mensen om zich te groeperen en af te scheiden van de gevestigde orde. Met andere woorden, hier liggen kansen om te verzuilen!

Het probleem is dat de term verzuiling en/of zuilen bouwen te onbekend is. Lange video-dialogen, boeken en artikelenzijn voor velen een hoge drempel (denk aan de grootste groep losers). De enige animatie video op YouTube is deze schoolvideo. Die heeft als eindconclusie dat het na de ontzuiling “ontzettend gezellig” is geworden. Ongetwijfeld is niet iedereen het daarmee eens!

Korte animaties zijn nuttig

Een korte animatie met de positieve kanten van verzuiling zal veel interesse wekken en de gedachten erachter ophelderen. Als je mensen visueel laat zien dat zuilen naast elkaar kunnen bestaan en samen het dak van de maatschappij dragen, dan staat niemand in de regen.

Een website met alle zuileninformatie op één plek laat zien wat er reeds WEL is binnen een bepaalde zuil. Het zal ervoor zorgen dat gelijkgestemde elkaar weten te vinden en ondersteunen.

Draagvlag scheppen

Daarnaast denk ik dat er draagvlak te creëren valt door de ‘potentiële’ zuilen op te roepen tot verzuiling. Denk aan bestaande religieuze instellingen die van origine al een verzuiling kennen. Maar ook deze nieuwe golf aan media en platformen als Weltschmerz, blckbx, De Andere Krant, enzovoorts, hebben de nodige mensen achter zich die open staan voor verandering.

En daarom:

Word onderdeel van een zuil, maar moedig ook anders denkenden een zuil aan. Mensen die handig zijn met animatie/video en iets in elkaar willen knutselen. Neem contact op!

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld