Volg Sid nu ook op VK: https://vk.com/id494132624

Onlangs verscheen op de website van journalist Sietske Bergsma, “The Fire Online”, een artikel waarin ze spreekt met Paul Cliteur over de onlangs uitgekomen bundel Cultuurmarxisme, waarin ik ook een hoofdstuk schreef.

Zij geeft aan dat alle voorbeelden in het boek over het begrip cultuurmarxisme aantonen dat dit geen complottheorie is − zelfs al zouden er geen personen zijn die zichzelf cultuurmarxist noemen. Dat mensen zich niet zo noemen wil niet zeggen dat het niet bestaat.

Het cultuurmarxisme deelt de wereld op in onderdrukkers en onderdrukten, en de onderdrukten moeten geholpen worden om gelijk behandeld te worden. Maar… als je mensen gaat opdelen in groepen (man/vrouw, zwart/blank, hetero/homo) waarin de ene groep per definitie onderdrukker is en de andere onderdrukte, dan krijg je problemen wanneer iemand bij één eigenschap onderdrukker is en in een andere eigenschap onderdrukte. Is een blanke homo onderdrukker of onderdrukt? En een zwarte hetero?

Jordan Peterson legt in zijn geweldige nieuwe podcast met Joe Rogan uit dat dit gevaarlijk is: zolang er verschillen zullen zijn tussen mensen zullen er altijd “onderdrukkers” en “onderdrukten” zijn. Dit kan leiden tot een eeuwigdurende spiraal van geweld, zoals we zagen in het communistische Rusland. In zijn hoofdstuk in het boek Cultuurmarxisme verklaart Eric C. Hendriks dit radicalisme aan de hand van het Maoïstische China. Peterson legde uit dat dit al in 1918 startte bij aanvang van de revolutie, en niet pas toen Stalin aan de macht kwam.

We moeten ons beseffen dat het cultuurmarxisme de maatschappij kan splijten en ontwrichten, en mensen tegen elkaar opzet. We gaan niet meer met elkaar in gesprek, en zelfs zonder de migratiestromen en mislukte integratie zullen er zelfs onder de autochtone bevolking al parallelle samenlevingen ontstaan. Dit ondermijnt de democratie en het rationele debat, dat wat ik in mijn proefschrift De Democratie en haar Media heb benoemd als Öffentlichkeit.

Na de geslaagde crowdfunding voor “Verhalen uit de samenleving” waarbij er 1.500 euro (!) meer is opgehaald dan verwacht, is de volgende stap in het project de eerste café-bijeenkomst op 20 juli a.s. Koop je ticket alvast hier op Eventbrite! Donateurs krijgen later nog een code toegestuurd.

Luister meer:

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld