Opmerkelijk nieuws, en nog wel vanuit een persoon van wie we het niet zo snel zouden verwachten. Emmanuel Macron zei gisteren in een interview met RTS dat hij vanuit de EU nieuwe banden wil aangaan met de Russische Federatie – banden die op zichzelf staan en onafhankelijk zijn. Een verbeterde relatie – of op zijn minst een poging tot – met Rusland, zonder dat de VS en de NAVO hierbij betrokken zijn.

Anti-NAVO retoriek?

Volgens Macron moet de EU het typische NAVO-paradigma loslaten en dus zelf kritisch denken, zonder in lijn te zijn met wat de NAVO ons dicteert. Hij riep op tot een debat met het Kremlin om zo tot consensus te komen over wat de  gemeenschappelijke aandachtsgebieden zijn – voornamelijk economische sectoren en sectoren en energiesectoren.

Macron benadrukt wel dat er zeker standpunten zijn waar ze het nooit over eens zullen worden – Oekraïne voornamelijk. Toch zal de EU, onafhankelijk van de VS, de banden moeten aanhalen met de Russen. De Russen zijn immers een grootmacht die niet zomaar genegeerd kan worden. De hulp van de Russen kan de EU goed gebruiken, zeker waar het gaat om veiligheidsproblemen. De Russen hebben in Syrië laten zien dat ze over een prima anti-terrorismebeleid beschikken.

Eurofiel Macron

Nu moet wel direct worden gezegd dat Macron als opper-eurofiel wel eens moest gaan botsen met Atlantici. Al maanden lopen Trump en Macron een stille ruzie uit te vechten over de beruchte NAVO-norm. Dat Macron nu openlijk roept tot het samenkomen van de EU en Rusland, laat zien dat Macron bezig is om de EU steeds meer een eigen koers te laten varen die los staat van de NAVO en de VS. De vraag is alleen in hoeverre de Amerikanen dit toestaan. De NAVO met haar bondgenoten is natuurlijk een ideale bufferzone voor de Amerikanen tegenover de Russen.

Macron bepleitte in hetzelfde interview direct de noodzaak van een EU-leger. Hij werpt de façade op van een leider die daadwerkelijk de banden met Rusland wil verbeteren, maar ondertussen gebruikt hij het om verdere Europese integratie erdoor te drukken. De EU kan geen superstaat zijn zonder eigen leger – iets wat Macron maar al te goed beseft. Zijn populariteit in eigen land daalt nog steeds. Hij moet dus wel met ‘vernieuwing’ aankomen om draagvlak te krijgen onder zijn eigen bevolking en onder groepen/instanties binnen andere EU-lidstaten.

Het aanhalen van de banden met de Russen is een must. Een eurofiel als Macron heeft echter heel andere plannen dan de anti-Rusland retoriek te doorbreken. Opdat wij nooit vergeten.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld