Wat ik al eerder schreef in februari is deze week bevestigd door een ‘lek’. Vanuit het OPCW is er een officieel rapport gelekt waarin het eindrapport wat in maart uitkwam wordt tegengesproken. Het rapport en het nieuwsfeit gaat over de gebeurtenis van april 2018. Assad zou namelijk een gifgasaanval hebben gepleegd op de stad Douma. Meer dan 40 mensen zouden hierbij zijn omgekomen.
Beelden die door de Witte Helmen naar buiten zijn gebracht moesten deze claim bevestigen. Er waren al vanaf het begin kritische journalisten die al voordat deze gebeurtenis plaatsvond zeiden dat de Witte Helmen een propagandanetwerk zijn van de aan Al Qaida verbonden terroristengroep Al-Nusra. Om het nog triester te maken: in 2017 bleek dat diverse Westerse regeringen geld hadden gegeven aan de Witte Helmen, omdat de Witte Helmen opstonden tegen de ‘slechte’ Assad.
In Februari erkende de BBC – na het maandenlang bestuderen van de beelden – dat ze inderdaad veel te voorbarig waren geweest door onmiddellijk Assad als schuldige aan te wijzen. Een op zich bewonderenswaardige daad in deze tijd; een medium dat zo openlijk zichzelf rectificeert. Iets wat we van de Nederlandse media niet snel hoeven te verwachten.
Maar nu is er vanuit het OPCW – Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens – een officieel document gelekt waarin wordt gezegd dat het narratief dat Assad de gifgasaanval heeft laten doen zeker niet te bewijzen valt. Er wordt zelfs bewijs geleverd dat het eerder milities moeten zijn geweest die de gifgasbommen met de hand hebben geplaatst. Er is niet vanuit de lucht een gifgasaanval uitgevoerd – een verhaal waar Bellingcat bijvoorbeeld al snel mee aan kwam zetten.
Wel moet gezegd worden dat het gelekte rapport niet als doel heeft om Assad vrij te pleiten. Het rapport is juist zo sterk en interessant omdat het stelt dat er nog lang geen duidelijkheid is omtrent de gifgasaanval in Douma. Eén ding is zeker: Assad direct de schuld geven, zoals de media vanaf het begin deden, was geen slimme zet. Er ontbreekt nog steeds duidelijk bewijs om een partij aan te kunnen wijzen als schuldige.
Wat wel gezegd kan worden is dat er een grote behoefte bestond in de publieke om Assad in Saddam te veranderen.
Het is te hopen dat de media er de komende dagen over gaat berichten. Waarschijnlijk ben ik te hoopvol ingesteld als ik denk dat de Nederlandse media – uitzonderingen zoals Wierd Duk daargelaten – hier nog over zullen berichten. Er zijn nu al een paar dagen verstreken en de grote media zijn stil. De komende dagen zal het blijven gaan over het Eurovisie songfestival, wat schijnbaar een hogere nieuwswaarde heeft.
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.