Altijd al afgevraagd waarom diverse rebellengroepen er zo goed bij liepen? Waar ze de uniformen en pick-up trucks vandaan haalden? En voornamelijk: met welk geld ze dit allemaal bekostigden? Nou, het is – zoals langer bekend – van ons belastinggeld. De overheid heeft helaas haar handen vuil weten te maken door de ‘verkeerde’ rebellen te financieren.

CDA en CU tekenen al jaren bezwaar aan tegen het steunprogramma. Echter, zoals we zagen deden Rutte II en Rutte III hier niks mee. Voornamelijk kwamen ze met het argument dat ze deze groepering ‘non lethal‘ steunden –waarmee ze aangeven niet te hebben gesteund door middel van wapenverstrekking. Maar als we even doordenken beseft iedereen wel waar de voertuigen voor werden gebruikt – denk allemaal maar aan de beelden van rebellengroepen met mitrailleurs op diverse voertuigen. Diverse ministers hebben dankzij ‘goede intenties’ nu wel gezorgd voor een enorme blamage.

De betalingen voor de Witte Helmen zullen – eindelijk – onder de loep worden genomen. Deze organisatie die door de NOS als nobele hulp organisatie wordt bestempeld, is al vaker door critici beticht van het vervaardigen van oorlogspropaganda. Dit verklaart ook dat deze groepering wordt achtervolgd door het leger van Assad. De Witte Helmen hebben duidelijk hun eigen politieke agenda; in deze agenda komt Assad in de toekomst zeker niet voor.

Er is in totaal 70 miljoen euro vanuit Nederland in deze interventiepolitiek gestopt. Het was natuurlijk uiterst naïef van de overheid om te denken dat dit allemaal in goede handen terecht zou komen. De grootste vraag is waarom is er niet eerder geluisterd naar Omtzigt (CDA) en Voordewind (CU). Het kabinet zit nu in een lastig parket, aangezien de grootste tegenstanders van dit steunpakket de coalitiegenoten CDA en CU zijn.

Waarschijnlijk zal minister Stef Blok het debat proberen te overleven door de goede bedoelingen van zijn voorgangers te benadrukken. Het sentimentele argument dat zijn voorgangers onschuldige burgers voor Assad wilden beschermen zullen we hoogstwaarschijnlijk tal van keren voorbij zien komen. Assad zal waarschijnlijk wel weer tot boeman en dictator worden bestempeld om zo de kwestie te laten overwaaien.

Overigens is het niet nieuw; zo’n ‘ondersteuningspakket’. Het beste voorbeeld blijft Barack Obama, die in zijn tijd als president nog een stap verder ging door wel wapens te leveren aan ‘gematigde rebellen’. Voor Blok wordt het wel een zware tijd, zeker na de hele #blokhef-controverse. Het ene incident is nog nauwelijks over of Blok kan zich weer opmaken voor een pittig debat.

Succes.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld