Begin april 2018 kwam het overal in het nieuws; er had een gifgasaanval plaatsgevonden in de stad Douma. Direct wezen er al vingers richting Assad. Net zoals bij MH-17 stond de dader al vast voordat er bewijs was.

Maar nu bijna een jaar later blijkt dat de gevestigde media niets anders zijn dan een spreekbuis van Westerse overheden – soms door informatie van overheden als feiten over te nemen; soms door zelf met dubieuze bronnen aan te komen om een bepaalde agenda te verkopen.

Een producer van de BBC heeft met een team van experts maandenlang de beelden van de gifgasaanval herbekeken en ze zijn na vele uren van ‘intensief’ werk tot de conclusie gekomen dat de beelden in scène zijn gezet. Wat kritische journalisten al vanaf het begin zeiden wordt nu nog nog maar eens bevestigd – lekker op tijd ook.

De mainstream media namen de beelden – zonder betrouwbare bron of expert die er even naar had gekeken – maar al te graag over en bestempelden ze als ‘de waarheid’. Dit leidde tot spoedoverleggen van de VN en tot het besluit van de VS om onder andere Damascus en enkele andere plekken onder vuur te nemen.

De betreffende BBC-producent is overigens van mening dat Assad wel degelijk een gifgasaanval heeft uitgevoerd, maar dat de beelden die op internet te vinden zijn in scène zijn gezet. Wel wordt er openlijk gesproken over het feit dat de Witte Helmen aan de basis staan voor de verspreiding van deze nepbeelden. In het Westen worden de Witte Helmen nog steeds als helden beschouwd, maar in feite is het weinig anders dan een propagandamachine die een eigen agenda heeft. Ze hebben vrij weinig te maken met de ‘waarheid’.

Daar waar wij de Russen bestempelen als de nepnieuwsfabriek van de wereld waren zij wel een van weinige die de beelden niet geloofden. Onze ‘kwaliteitsmedia’ zijn zelf gevallen voor de valkuil van desinformatie en nepnieuws. Dit is helaas geen uitzondering, maar wel iets wat de meerderheid van de samenleving nog niet doorheeft. Aan de burger blijft de taak behouden om zowel de overheid als de media nooit compleet te vertrouwen, maar dat lijkt niet in de aard van de mens te liggen. Bij de Nieuwe Zuil streven we ernaar om de ruimte te creëren om berichtgeving kritisch te bekijken, te evalueren en te bespreken – wat de bron ook is.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld