Eurocommissaris voor de Interne Markt Thierry Breton waarschuwde Elon Musk afgelopen dinsdag dat Twitter zich ook onder zijn beheer moet houden aan de EU-wetgeving, op straffe van boetes en een mogelijke verbod op de dienst in de EU. De EU staat inmiddels garant voor vergaande beperking van de vrije meningsuiting.

Door: Ton Nijhof

Het is merkwaardig: Musk heeft alleen nog maar gezegd dat hij wil dat Twitter de vrijheid van meningsuiting respecteert (“Free speech is the bedrock of a functional democracy”), of de niet democratisch gekozen directie van de EU dreigt al met fikse boetes. Musk wil de moderatie van Twitter minder streng maken, wat in kan druisen tegen de nieuwe Digital Services Act van de EU, die gaat over onder andere nepnieuws. Wat precies ‘nepnieuws’ is, wordt dan uiteraard door de ongekozen Europese Commissie bepaald. “We verwelkomen iedereen. We staan open, maar onder onze voorwaarden. We weten tenminste wat we tegen hem moeten zeggen: ‘Elon, er zijn regels. Je bent welkom, maar dit zijn onze regels. Het zijn niet jouw regels die hier van toepassing zijn.’” Woorden van die strekking spreekt Breton uit in n.b. een tweet en een interview met de Financial Times.

EU-commissaris Breton

Breton wil Musk een reality check geven, zoals de Eurocommissaris dat noemt, inzake diens plannen voor minder strenge moderatie van het platform. De Digital Services Act, waarover de Europese Commissie afgelopen weekend een akkoord over bereikte, verplicht techbedrijven namelijk om onder andere harder op te treden tegen nepnieuws en meer openheid te geven over algoritmes die nepnieuwsverspreiding stimuleren. “Als [Twitter] niet aan onze wet voldoet, zijn er sancties: 6 procent van de omzet en, als ze doorgaan, een verbod op opereren in Europa.”

Elon Musk omschrijft zichzelf als een free speech absolutist en wil juist de contentmoderatie op het platform ‘losser maken’. Verder omschrijft hij Twitter als het ‘de facto dorpsplein’ van de wereld. Musk haalde dinsdag 41 miljard euro bij elkaar om Twitter te kopen, onder andere omdat de steeds verder opgevoerde beperking van ‘free speech’ door Twitter hem een doorn in het oog was. Inmiddels zijn v.m. president Trump (VS) en de Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV) weer tot het platform toegelaten waarvan zij eerder waren verbannen. Geert Wilders werd mogelijk verbannen omwille van redenen die gisteren al op deze website verschenen.

De EU- regels zijn in strijd met de Nederlandse grondwet: Artikel 7. Deze wet stelt:

  1. Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
  2. De wet stelt regels omtrent radio en televisie. Er is geen voorafgaand toezicht op de inhoud van een radio- of televisieuitzending.
  3. Voor het openbaren van gedachten of gevoelens door andere dan in de voorgaande leden genoemde middelen heeft niemand voorafgaand verlof nodig wegens de inhoud daarvan, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. De wet kan het geven van vertoningen toegankelijk voor personen jonger dan zestien jaar regelen ter bescherming van de goede zeden.
  4. De voorgaande leden zijn niet van toepassing op het maken van handelsreclame.

Daar staat dus klip en klaar dat de overheid zich niet mag bemoeien met wat mensen van mening zijn, schrijven of zeggen, en dat er niet eerder ingegrepen kan worden dan wanneer men zich in die vrijheid van de grondwet zelf niets heeft aangetrokken. De EU echter, wil weliswaar nog niet de mensen zelf in hun uitingen beperken, maar beperkt de beschikbare middelen. Dat is alsof er alleen maar papier mag worden verkocht waarop geen gedachten kunnen verschijnen die de (ongekozen) EU vooraf al niet aanstaan.

Wie het genderneutrale en afgrijselijke gelaat van deze hotemetoot Breton eens goed bekijkt, ziet al snel in dat er bij zijn geboorte iets helemaal fout moet zijn gelopen. Om het netter te zeggen: ‘er verscheen op 15 januari 1955 bepaald geen heldere ster boven Parijs om zijn geboorte aan te kondigen’. Het zal eerder een behoorlijk noodweer zijn geweest.

Wij blijven zeggen wat we willen en de EU beperkt helemaal niks, nakkes, nada. Wie de vrijheid van meningsuiting wil beperken hoort in de bajes thuis.

——————–

Ton Nijhof. Foto: Sjef Prins / APA

Ton Nijhof (1956) is zelfstandig dwarsdenker, politiek voslagen incorrect en auteur van o.m. ‘De Afrekening – Kroniek van een getergd volk‘ en redacteur van ‘Tegen de Tribalisering – De terugkeer van de stammencultuur in de moderne wereld‘. Daarnaast publiceert hij regelmatig op diverse websites, in het bijzonder op DeNieuweZuil en Sta-Pal / OSL-StaVast.
——————–
Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld