Een dialoog tussen links en rechts, het lijkt onmogelijk en een fenomeen uit het verleden. Toch heeft Sid Lukkassen bewezen dat het wel degelijk nog kan.

Lukkassen probeerde via een crowdfunding en fundraiser 10.000 euro op te halen voor een episch project. Een briefwisseling tussen diverse kritische denkers. Van linkse Belgische politici zoals Jan Cornillie tot critici zoals Arno Wellens.

Een nobel streven, en wellicht nog mooier om te zien is dat er genoeg steun kwam voor het initiatief. Er zijn daadwerkelijk nog mensen die geloven in een open debat, een vrij gesprek en een kritische briefwisseling.

De avond zelf symboliseerde dit heel goed! Het was een prachtige avond, een avond die toonde dat een constructief gesprek tussen andersdenkenden gewoon kan. Stop met die ad hominems en demonisering en spreek elkaar aan op de inhoud.

Precies dat gebeurde er die avond. Want zeg nu zelf, als je Zihni Özdil, Ahmed Aarad en Sid Lukkassen naast elkaar neerzet kan je niet echt spreken van een ‘bubbel’.

En dat bewezen ze dan ook! Alle drie hebben ze een andere kijk op diverse thema’s. Wat ze wel allemaal onderstreepten is dat er problemen zijn, of beter gezegd er heerst onrust. Dus links- of rechtsom moet er kritisch worden gekeken naar deze zorgen. Mensen in een verdomhoekje stoppen heeft geen zin.

Het mooiste onderwerp wat werd besproken was de ever closer union, oftewel de EU. Waar Zihni Özdil een groot voorstander is van de EU, is hij toch instaat om niet zoals vele andere progressieve zich als een ‘Euro Evangelist’ te gedragen. Ook Özdil ziet dat er grote manco’s zijn binnen de EU.

Özdil is bereid om een constructief gesprek te voeren, ook over problemen die binnen zijn ‘bubbel’ niet worden gezien of erkend.

Het mooie aan de drie heren was dat ze alle drie een compleet ander beeld hadden over de huidige problematiek. Lukkassen hekelde de alsmaar groeiende geopolitieke dwalingen en het etatisme van de EU. Aarad pleit voor veel meer transparantie en ook voor de verdere implementatie van e-democracy, zodat ‘Brussel’ minder macht krijgt en tegelijkertijd democratischer wordt.

Al met al een prachtige avond! Een avond die aantoonde dat een inhoudelijk debat tussen links en rechts zeker nog mogelijk is!

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld