Ondanks dat Trump beweert dat hij de swamp zal drainen krijgt hij genoeg kritiek dat hij zo veel ‘neoconservatieven’ in zijn team heeft zitten. Eén van de meest beruchte haviken, John Bolton, is doodleuk zijn nationaal veiligheidsadviseur. Veel critici vinden dit een teken dat Trump wat betreft internationale betrekkingen niet veel zal veranderen van zijn voorlopers. Een terecht puntje van kritiek.

Toch als we kijken naar de realiteit zien we dat Trump vanaf het begin – en ondanks de aanstelling van diverse ‘haviken’ – al kleine en grote meningsverschillen had met deze neoconservatieven. Hier en daar probeerden ze Trump terug te fluiten of te corrigeren, maar vaak werkte dit maar voor een bepaalde tijd. Toen Trump zei dat zijn troepen zouden verdwijnen uit Syrië kwam er direct een statement van Bolton dat dit niet klopte. ‘Ze zouden langzaam het troepen aantal verminderen’.

Dat Trump continu wordt tegengesproken, of dat zijn mening wordt verdraaid, pikt hij niet langer lijkt het. Want wat blijkt nu? Trump nodigt Bolton al een tijdje niet meer uit bij vergaderingen over Afghanistan.

Bolton staat erom bekend dat hij zichzelf graag uitnodigt bij iedere vergadering die te maken heeft bij met defensie en buitenlandse zaken. Trump en Bolton verschillen al langer over bepaalde kwesties – de terugtrekking van troepen is een pijnpunt tussen beide partijen.

Nadat Trump het bericht in de wereld bracht dat hij het troepenaantal wil verminderen in Afghanistan, is Bolton sindsdien niet meer welkom bij vergaderingen over dit onderwerp. Zo lijkt Trump simpelweg zijn adviseur buitenspel te zetten, tot frustratie van andere neoconservatieven.

Trump blijft dus heilige huisjes omver trappen, buiten zijn partij om en binnen zijn eigen Republikeinse partij.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld