Stel je hebt een veld met 200 konijnen die elk een wortel moeten eten. Een deel kan of wil niet werken, maar er zijn 100 konijnen bereid om genoeg wortels te vinden. 200 wortels blijkt alleen niet genoeg.

Door: Floris de Vries

Er zijn namelijk 10 konijnen die 2 wortels willen eten. Zij helpen niet met zoeken maar weten wel een systeem te regelen dat verder iedereen 1 wortel krijgt. Deze konijnen hebben een veel dikkere buik. De andere konijnen besluiten dat ze het toch wel veilig vinden dat elk konijn tenminste 1 wortel kan krijgen. Dus de zoekkonijnen gaan met 100 hun best doen om 210 wortels te regelen voor iedereen. Dit lukt.

Vervolgens komen 50 konijnen uit een ander veld erbij. Hun eigen veld is verwoest. Ze hebben gehoord dat in dat andere veld ieder konijn een wortel kan krijgen en daarvoor niets hoeft te doen.

Dit gaat nog goed. Er zijn voortaan 260 wortels nodig. Er zijn zelfs 5 konijnen van het andere veld die mee gaan zoeken, ook al dwingt niemand ze. Er moeten wel wat extra holletjes worden gegraven voor de 50 extra konijnen. Hiervoor worden 10 zoekkonijnen ingeschakeld, dit worden de graafkonijnen.

Er gaan nu dus nog maar 95 zoekkonijnen 260 wortels zoeken in plaats van dat er 100 zijn die er 210 moeten zoeken. Zij worden niet extra beloond hiervoor, de graafkonijnen krijgen ook geen extra beloning.

Dan komen er nog 100 konijnen bij uit een ver afgelegen veld waar niet zoveel wortels waren. Zij willen er ook graag bij. Er zijn wat konijnen die bezwaar maken maar die worden voor xenofoob en egoist uitgemaakt. De nieuwe konijnen worden geaccepteerd. 10 van de nieuwe konijnen gaat meehelpen met zoeken. Maar van de inmiddels 105 zoekkonijnen moeten er ook 20 nieuwe holletjes gaan graven. Er blijven dus maar 85 zoekkonijnen over.

De werkdruk neemt flink toe. Nu moeten 85 zoekkonijnen zorgen voor 360 wortels. En er zijn 30 graafkonijnen druk bezig om te zorgen dat iedereen een holletje heeft.

Dan besluiten nog 10 overspannen zoekkonijnen te stoppen met werken. Er moeten nu dus minder werkkonijnen voor nog meer wortels zorgen: 75 zoekkonijnen moeten nu 360 wortels vinden. Hun inspanning is inmiddels meer dan verdubbeld. Die inspanning wordt wederom niet beloond met een extra stukje wortel. Ze worden zelfs uitgelachen door sommige konijnen als ze vragen waarom er niet meer konijnen meehelpen. De graafkonijnen hebben het relatief nog goed: hun werkdruk is niet toegenomen.

Maar een steeds grotere groep konijnen, niet alleen de werkenden, vindt dat er geen konijnen meer bij kunnen. Ook een opvallend deel van de nieuwkomers vindt dit.

De dikke konijnen zijn nu hoogst verbaasd. Ze hadden het toch goed geregeld? Barmhartig en sociaal. Niemand had honger. Zij besluiten dat de revolterende konijnen en hun leider allemaal xenofoob zijn.

Slechts een enkeling vraagt zich af of de dikke konijnen en hun gulle regeling niet het hele probleem waren. Hij vraagt zich af hoe het in de natuur gegaan zou zijn…

——————————

 

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld