De hel brak los na de ontmoeting tussen Donald Trump en Vladimir Poetin in Helsinki. Diverse media drongen naar de voorgrond om Trump te framen als landverrader. Tal van media en politici vinden het afschuwelijk dat Trump de Russische president niet hard heeft aangepakt. Ze waren juist geschokt door de liefkozende woorden die Trump sprak. Dit zorgde ervoor dat de media Trump kunnen framen als iemand die niet de belangen van de VS voorop heeft staan. Toch opmerkelijk dat Trump vanaf het begin negatief werd beschreven door verschillende media als het ging om zijn America first-politiek, maar nu hij de uitermate slechte verhoudingen tussen Rusland en de VS probeert te verbeteren hij ineens als een verrader wordt gezien.
Zowel Democraten als Republikeinen konden niet wachten om te gaan prijsschieten op hun president. Politiek fossiel John McCain – wat een verrassing – werd opgetrommeld om de acties van Trump te bestempelen als een ’tragische fout’. McCain staat bekend om zijn interventiepolitiek en schuwt een conflict niet. Het is dus ook niet raar dat uitgerekend hij komt vertellen waarom het een fout is om de banden met Rusland aan te halen.
De Nederlandse media nemen het verhaal dat Trump een fout heeft gemaakt in Helsinki maar al te graag over. Ze zijn het er roerend over eens dat Trump Poetin had moeten aanspreken op het beïnvloeden van de Amerikaanse verkiezing. Ook Robert Mueller wordt weer aangehaald in diverse artikelen; hij is namelijk al meer dan een jaar bezig met het onderzoek naar de vermeende contacten tussen Trump en de Russen. Er is helaas nooit voldoende zendtijd of ruimte op de pagina om te vermelden is dat hij na meer dan een jaar zoeken nog steeds geen concreet bewijs heeft gevonden.
Het is dermate triest dat behalve De Telegraaf de mainstream media de positieve kanten niet behandelen, of op z’n minst benoemen. Trump lijkt steeds meer te breken met de NAVO-politiek als het gaat om Rusland – het post-Koude Oorlogtijdperk waarin het Westen Rusland nog steeds als het grote gevaar ziet is iets waar Trump niet geheel achter staat. Juist in deze tijden is het goed dat Trump de banden met Rusland probeert aan te halen. Acht jaar Obama heeft de relatie tussen het Westen en Rusland tot een dieptepunt gebracht. Nu Trump probeert deze banden te versterken, zien we prachtig hoe de deugdynamiek in de media overuren maakt. Het continue framen van zowel Trump als Rusland is ‘hot’. Dit is helaas wat lezers trekt; de journalistieke kwaliteit daalt mede hierdoor wel steeds verder.
Lees verder:
http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/07/de-geopolitieke-crisis/
http://politiek.tpo.nl/2018/03/28/sid-lukkassen-nieuwe-caesarisme-europa-rusland-en-amerika/
http://thehill.com/opinion/white-house/396969-ignore-the-spin-still-no-evidence-of-trump-collusion
Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.
Om te reageren dien je eerst aan te melden.
Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.