Het debat over het veroordelen van mensen op basis van hun afkomst is door Arnon Grünberg nieuw leven ingeblazen. Of wellicht toch ook niet, want we mogen toch aannemen dat, 75 jaar na afloop van een oorlog waarin afkomst en ras bepalend waren voor het individuele lot, de burgers van Europa voldoende doordrongen zijn van nut en noodzaak die achtergrondkenmerken geen rol te laten spelen in de beoordeling van mensen. Misschien wilde Grünberg slechts aardig scoren in eigen kring.

‘Misschien hebben wij op school niet voldoende opgelet, maar volgens mij hebben de nationaalsocialisten Joden nooit inburgeringcursussen aangeboden, of hen huursubsidie, zorgtoeslag, studiefinanciering, kinderbijslag of bijstand uitgekeerd.’ (prof. dr. Hans Jansen)

En:

Uit een inmiddels legendarisch onderzoek door dr. Ruud Koopmans  blijkt dat ‘fundamentalisme’ onder moslims wijd verbreid is. Twee derde van de ondervraagde moslims zegt desgevraagd in dat onderzoek dat religieuze regels voor hen belangrijker zijn dan de wetten van het land waar ze wonen. Driekwart van de respondenten is ook van mening dat er maar één legitieme interpretatie van de Koran mogelijk is.

Halsema en Jetten

Deze informatie vooraf is belangrijk om de tenenkrommende bijdragen van de Amsterdamse burgemeester Halsema en D66-leider Jetten aan het programma ‘M’ te kunnen beoordelen, waarin zij reageerden op het geweld tegen homo’s in Amsterdam. ‘Onaanvaardbaar!’ was de stellige overtuiging van beiden, maar op de vraag welke groepen dit geweld op hun geweten hadden, gingen zij met eenzelfde overtuiging uitdrukkelijk niet in. Dan rijst toch de vraag: “Waarom wegkijken, goedpraten, uitwissen, apart zetten en normaal maken wat niet normaal is?”

Onze hoofdstad Amsterdam is de laatste 50 jaar op wonderlijke wijze een stad geworden waar de Nederlandse bevolking geen meerderheid meer is. 10% van de burgers in die stad heeft Marokkaanse ‘roots’ en verzorgen, als we de krantenberichten mogen geloven, voor een veel groter deel dan 10% van de overlast in de stad. Ook tegen homo’s, dat is allang geen geheim meer voor gewone mensen. Grote of kleine criminaliteit: de Naffers komen in alle statistieken prominent voor. Ligt het eraan waar hun ouders zijn geboren? Nee, natuurlijk niet. Het heeft te maken met hun opvoeding thuis, met de regels die hen daar eigen gemaakt (behoren te) worden.

Religie

Die Marokkaanse regels worden vooral bepaald door de religie die zij aanhangen. De islam heeft als regels dat ongelovigen niet tot vrienden genomen mogen worden, dat homo’s het recht op leven eigenlijk hebben verspeeld, dat vrouwen zich onderdanig hebben te gedragen, et cetera, enzovoort. Kennelijk zijn de woorden ‘Marokkaan’ en ‘islam’ ietwat te lastig bevonden door prominenten en wel in het bijzonder als moet worden erkend dat zich onder die bevolkingsgroepen toch een zekere weerzin tegen onze vrije maatschappij bevindt. In Nederland, in 2020.

Wanneer we niet durven aan te wijzen onder welke groepen de daders zich vooral bevinden, dan lijkt het me dat we gewoon een probleem hebben. Dat is niet rechts en ook niet extreemrechts. Wanneer blijkt dat aanranding van kinderen in katholieke internaten schering en inslag is, dan zit de katholieke kerk – terecht – meteen in het verdachtenbankje. Prima: laat ze er niet mee wegkomen. Praat het niet goed, kijk niet weg en vertel ze dat het niet normaal is en een lang verblijf in de bajes onontkoombaar. Mocht het nog niet voldoende werken dan doe je die kerken en internaten dicht en mag Jan met de Rokken een ander ‘vitaal’ beroep zoeken.

Anti-democratisch

Een religie die wetten of regels hanteert en oplegt die indruisen tegen de vigerende, democratische wetten, zal op enig moment de gebedshuizen moeten sluiten. Althans: wanneer de democratische en vrije maatschappij zich wil kunnen handhaven, dan zal dat moeten. Maar dan zullen we dat toch moeten benoemen en gewoon eerlijk zeggen. Zo zijn we dat gewend in dit land.

En bovendien: dan kunnen we er wat aan doen. Dat hoeft helemaal niet met treinen, stampende laarzen, kekke uniformpjes of eindeloze rijen barakken en prikkeldraad. Problemen benoemen, problemen helpen oplossen; dát is de taak van o.a. burgemeesters en politiek leiders.

——————–

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld