Dit is een bijdrage van Kris Flores

De laatste tijd is journalisme steeds meer verworden tot een clickbaitoorlog door flarden van gesprekken zonder context te delen, en hiermee een zo groot mogelijke reuring teweeg te brengen onder het publiek. Veelal hebben juist deze journalisten de mond vol van de vrijheid van meningsuiting. Maar tegelijkertijd werken zij er hard aan om diezelfde vrijheid te ondermijnen. Uiteindelijk gaat het vanaf daar alleen nog maar over ‘de toon’ en geenszins meer over de inhoud.

Het publieke debat over zware onderwerpen moet doorgaan, dat vindt hopelijk iedereen die de democratie een warm hart toewenst. De vraag rijst dan ook hoe we het debat kunnen bevorderen wanneer we aanhoudend bang moeten zijn om altijd en overal afgerekend te kunnen worden op uitspraken. Uitspraken die misschien niet lekker geformuleerd zijn of puur hypothetisch uitgesproken worden om een denkpatroon te doorbreken.

Trial and Error zijn in de wetenschap dé elementen waarmee ontdekkingen gedaan worden: men moet testen en uitproberen of iets werkt of niet. Alle tests in laboratoria om een nieuw medicijn te ontdekken gaan gepaard met het onvermijdelijke falen. Dat proces van falen wordt meestal weggelaten bij de introductie van het eindproduct, puur omdat het niets toevoegt aan het resultaat.

Vrijheid koesteren

De vrijheid die wij moeten koesteren is die van het vrij kunnen denken en filosoferen binnen privégesprekken waarbij moraal en ethiek soms even losgelaten mogen worden. Om deze na het brainstormen uiteraard weer toe te voegen, en zodoende de gedachten langs de meetlat te leggen alvorens hiermee het publiek debat te voeden en tot resultaten te komen die ons allen verder helpen.

Alles om onze vrijheid te kunnen laten evolueren en tot een hoger niveau te brengen.

Toepasselijk vind ik onderstaande TED-speech. Iedereen heeft het recht op privacy: dit is essentieel om te kunnen leven zonder gekooide gedachten. Wellicht dat de betrokkenen hier eens over willen nadenken alvorens contextloze flarden uit gesprekken te delen voor eigen gewin.

——————–

——————–

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld