Eén Europa onder Duitsland

Hoe vaak horen we wel niet de bekende stokpaardjes van eurofiele politici als het gaat om de ‘Europese economische groei’. Nog los van het expres door elkaar halen van de termen ‘Europa’ en ‘EU’, is dit een statement dat op dit moment gewoon niet klopt – althans niet voor de lidstaten die tot in het extreme geloven in ‘het Evangelie van de Euro’, zoals Arno Wellens zou zeggen. De grootste economische reus van de EU – Duitsland – gaat voor haar slechtste groei in de afgelopen zes jaar. De Duitse economie stevent af op de positie van ergste onderpresteerder van de EU.

Waar vorig jaar de overheid de economische groei voor 2019 op 2,1% voorspelde hebben ze het nu tussentijds verlaagt naar 0,5% voor dit jaar. Volgens het ministerie van Economie komt dit vooral door de afname van het wereldwijde momentum van economische groei en de spanningen rondom de Brexit; investeerders zouden hierdoor voorzichtiger zijn. Het bedrijfsvertrouwen is wel gegroeid ten opzichte van afgelopen jaren maar de binnenlandse productie van goederen blijft op een dieptepunt.

Hoe goed doet Duitsland het nu eigenlijk?

Als de voorspelling van de overheid klopt zou alleen Italië – wat een verrassing – een lagere groei kennen. Economen denken dat de overheid expres wat lager in haar verwachting is gaan zitten om zo de economische klappen nog een beetje behapbaar te houden. Minister van Economische Zaken Peter Altmaier gaf als antwoord op deze mogelijk groei dat dit een wake-up call moet zijn. De Duitsers zullen uiterst kritisch moeten gaan kijken de komende tijd, er zijn genoeg economische mankementen die dienen te worden aangepakt anders komt de volgende crisis vele malen harder aan dan in 2008.

Opmerkelijk genoeg tonen de cijfers van het Duitse ministerie van Economische Zaken aan dat Oost-Europese landen wel enorm groeien qua economie. Waar Malta bovenaan het lijstje staat qua economische groei gevold door Ierland – die, zoals Arno Wellens beweert, hun statistieken aanpassen om groei te laten zien – zien we daarna praktisch alleen maar Oost-Europese landen voordat we eindelijk een West-Europees land tegenkomen. Dit is iets wat veel eurofielen niet lekker zit, hoe erg ze ook landen als barbaars en anti-Europees (anti-EU) bestempelen – denk aan Hongarije en Polen -, juist deze landen laten een consistente groei zien. Nederland zelf blinkt ook niet echt uit met plek 19, maar volgens Rutte gaat het top met ons land.

Dat zullen we dan maar geloven.

Kom zaterdag 20 april ook naar de DNZ-sprekersmiddag over de EU en de euro met Arno Wellens en Sander Boon!

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld