De Duitse minister van Economische Zaken en Energie – Peter Altmaier – sprak bij de HJ Schoo-lezing. Voor kenners van de Duitse politiek zeker niet onbekend, en als we kijken naar het applaus ook zeer gewaardeerd. De Duitse minister spreekt vloeiend Nederlands. Dit zorgde ervoor dat de luisteraars aan zijn lippen hingen. De Duitse politicus staat bekend als de machtigste man in Berlijn. Als lid van het CDU heeft hij slechts één meerdere – op dit moment dan –, de bondskanselier Angela Merkel. Voor Merkels wilde plannen moet Altmaier iedere keer weer met vernuftige plannen komen om ze uit te voeren. Zijn toekomstige plannen zijn de banden verbeteren met Rusland – hopelijk komt de beste man met constructieve plannen die niet volledig met NAVO-doctrines is verweven. In het verleden heeft hij al laten zien dat Duitsland in staat was de klappen op te vangen van de energiecrisis, migrantencrisis en de eurocrisis (alhoewel die nog steeds onder spanning staat).

De naam Altmaier is al geregeld gevallen als opvolger voor Juncker. Maar twee weken geleden steunde hij de kandidatuurstelling van Manfred Weber. Altmaier houdt zich liever bezig met de zorgen van de burgers dan met eventuele lucratieve baantjes.

Hij begon bij de HJ Schoo-lezing door te vermelden dat er geen grote landen meer zijn in Europa. Duitsland, Engeland en Frankrijk zijn door de globalisering en mondialisering zeker niet meer zo groot en machtig als wij denken binnen de EU. Overigens vindt Altmaier dat wij Nederlanders ons zelf te klein achten. Dit komt door de moorden op Fortuyn en Van Gogh; hierdoor durven wij niet meer het voortouw te nemen, aldus Altmaier.

Zijn opmerkelijkste uitspraak was deze: “Populisme is niet de schuld van populisten”. Een zeer boeiende stelling, ondersteund door een zeer scherpe redenering. Door de fouten van politici omtrent de migratiekwestie, doordat politici niet het gesprek zijn aangegaan met de burgers maar in plaats daarvan ze te vertellen dat het ‘onvermijdelijk’ was – het woord ‘onvermijdelijk’ is wel in de lijn van Merkel; Hongarije heeft laten zien de migranten wel buiten te houden – hierdoor steeg het ongenoegen bij de bevolking richting de politiek. De politiek meed de discussie met haar burgers, ze durfde geen open gesprek aan over het combineren van humanitaire opvang en het stellen van eisen aan immigratie. Dit zorgde voor ongenoegen en daarmee ook voor de recente opkomst van het populisme. Wat dus de schuld is van de politiek zelf. Moraal van het verhaal: negeer nooit de stem van het volk!

In Nederland willen we koste wat kost aardgas in de ban doen. Altmaier is hier echter geen voorstander van. Hij is voorstander van aardgas als relatief schone brandstof. Dat Duitsland en Europa hierdoor afhankelijk worden van Rusland ziet hij niet als een probleem, aangezien Rusland daarmee financieel afhankelijk wordt van ons, zo vertelde hij.

De ontwikkeling van de alleingang van de VS beschouwt Altmaier als een niet te voorkomen ontwikkeling. Er is volgens Altmaier echter geen mogelijkheid om op korte of lange termijn de positie van de VS over te nemen.

De lezing bracht zeker interessante inzichten over onze naaste buren en met name over de persoon Altmaier. Zeker met het oog op de komende Europese verkiezingen staat er voor het CDU veel op het spel. Wellicht dat de partij, zoals Altmaier al constateerde, ook eens moet luisteren naar haar volk. Wellicht dat dan de Europese koers nog een kans van slagen heeft.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld