Dit is een artikel van Olli Salvatore

China heeft de coronavirus bezworen, zo laten de berichten in de media ons geloven. De laatste geïnfecteerde mensen keren terug uit quarantaine en binnenkort kan het openbare leven weer hernemen, zo lijkt het.

Dat heeft alles te maken met de draconische maatregelen die de autoritaire overheid meteen had ingesteld: Het compleet isoleren van miljoenensteden, het hermetisch sluiten van grenzen, het stilleggen van het openbare vervoer – een belangrijk doorgeefluik van virussen.

In onze westerse media werden deze ingrepen voorgesteld als zwaar overdreven, en velen onder ons vonden ze misplaatst als waren ze onnodig ‘dictatoriaal’. Omringende landen zoals Singapore, Hongkong en Zuid-Korea namen dezelfde maatregelen en wisten zo de verdere verspreiding van het virus in te dammen.

Gemiste kans voor EU

De EU was volop in de gelegenheid om na het uitbreken van de crisis in Azië spoedberaad te houden en navenante maatregelen op te leggen maar faalde gigantisch in die opdracht.

De EU commissie heeft nu wel overtuigend aangetoond dat haar ‘leiderschap’ onbestaande is. “De grote hoeders van Europa” (Charles Michel en Ursula von der Leyen) hadden het te druk met op de koffie gaan bij dictator Erdogan om te zien hoe ze de stroom migranten die hij naar de Griekse grens heeft gedirigeerd op een afstand kunnen houden. Een tweede crisis er bij nemen om die het hoofd te bieden leek te veel gevraagd.

De vraag of er gepaste maatregelen dienden te komen om het virus te bestrijden werd overgelaten aan de 27 lidstaten afzonderlijk terwijl alleen een gezamenlijk besluit in dit geval afdoende zou zijn geweest om effect te hebben.

Skireisjes in groep naar Noord-Italië, waar het virus zich het hardnekkigst manifesteerde, mochten lustig doorgaan (een reisverbod bleef uit, niet-noodzakelijke reizen werden alleen afgeraden) en de Europese luchthavens mochten vluchten van en naar China blijven verzorgen want ja, de wereldhandel mocht toch niet in het gedrang komen.

De EU laat economische welvaart blijkbaar primeren op de algemene gezondheid van het volk. Tenslotte kunnen onze captains of industry zich veilig  verschansen in de kelder van hun riante woonst zonder hoeven buiten te komen terwijl de werknemers die hun goederen laden en lossen zich wel moeten blootstellen aan het virus.

Derde Wereld land krijgt sneller hulp dan EU lidstaat

En zo gebeurde het dat het epicentrum van de epidemie die ontstaan was in Wuhan zich verschoof naar het Italiaanse Lombardije. Al snel werd daar de noodtoestand uitgeroepen. Het medische personeel in de ziekenhuizen kon de dagelijkse aanvoer van patiënten niet meer bolwerken en in de mortuaria stapelden de lijken zich op. 

De medici slaakten een noodkreet: Er was een schrijnend gebrek aan mondmaskers en apparatuur voor een goede behandeling. Je zou verwachten dat de EU een goed geoliede machine is die dan in de bres springt zoals het dat wel doet als er ergens een aardbeving is in Haïti of Nepal. Maar niets is minder waar: De Italiaanse broeders en zusters werden in de steek gelaten alsof het lepralijders waren die hun lot aan zichzelf te danken hadden.

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog, toen zowat heel Duitsland in puin lag, schoten de VS via het fameuze Marshall plan hun verslagen vijand te hulp met een luchtbrug vol hulpgoederen: Voedsel, medicijnen, medisch materiaal en dergelijke meer. Duitsland dat als de economische grootmacht van Europa de grootste voorraden heeft met voedseloverschotten en de felbegeerde mondmaskers, ziet er nu niet de noodzaak van in om een crisisteam naar de getroffen Italiaanse regio te sturen met hulpgoederen.

Dat deed het trouwens ook niet toen Griekenland diep in de penarie kwam te zitten, op het hoogtepunt van de financiële crisis. Integendeel, Merkel verordende toen dat de Grieken nog meer de buikriem moesten aanhalen.

Nieuwe EU hulpactie voor moslimmigranten in de steigers

Terwijl de Italianen voortploeteren heeft de Duitse regering net aangekondigd dat zij bereid is om 1.500 kinderen van moslimmigranten die nu ergens tussen Griekenland en Turkije kamperen over te brengen naar Duitsland. En hun ouders dan, zal je je afvragen?

Geen nood: Hier komt de EU als reddende engel tussenbeide. De EU heeft (terwijl de geplaagde Italianen over geen deftig inkomen meer beschikken en velen een beroep moeten doen op gaarkeukens) beslist dat ze alle migranten die zich daar ophouden elk 2.000 euro gaat geven in ruil voor hun aftocht…!

Aan de Griekse grens met Turkije komen dus loketten te staan waar alle moslimmigranten die dreigen via Griekenland Europa binnen te dringen een paar duizend euro krijgen overhandigd als ze braaf beloven te zullen afdruipen. En wie garandeert ons dat diezelfde begunstigden zich niet ettelijke keren opnieuw aan het loket komen aanbieden, iedere keer onder een andere naam?

Intussen dreigen hoog opgeleide Italiaanse artsen die hun leven willen opofferen voor de zorg voor hun patiënten te creperen omdat ze een gebrek hebben aan relatief goedkope mondmaskers die Duitsland of de EU voor hen niet willen bekostigen… Arm Europa!

China zet kolonisatie van het Westen verder

Grootmacht China heeft zich intussen van de penibele Italiaanse situatie vergewist en heeft een diplomatieke troefkaart bovengehaald: Gisteren landde er een gespecialiseerd Chinees artsenteam op Italiaanse bodem, samen met een Chinees konvooi van 31 ton (!) hulpgoederen, waaronder de vurig verlangde mondmaskers! Om de Italianen vrijwillig bij te staan in hun strijd tegen het virus.

Op deze manier wordt het voor China een koud kunstje om Europa verder te koloniseren. Het zou me niet verbazen indien Italië, in navolging van de Britten met hun Brexit, de EU de rug zal toekeren, nu gebleken is dat het land in tijden van nood geen beroep kan doen op Europese solidariteit.

De Chinezen hebben alweer een geslaagde zet gedaan op het geopolitieke schaakbord. Binnenkort geeft de EU alles uit handen en staan wij Europeanen schaakmat. En zal ons leven niet langer worden bepaald in Brussel maar in het verre Beijing…

Olli Salvatore

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld