Ieder Kamerlid mag een minister, staatssecretaris of gedelegeerd verantwoordelijke om informatie vragen of ter verantwoording roepen (ook over zaken die op dat moment niet aan de orde zijn). Zij doen dit onder andere door mondelinge of schriftelijke vragen stellen en de verantwoordelijke personen uit de regering zijn verplicht op vragen van Kamerleden in te gaan. Zoniet dan is de democratie gemuilkorfd.

Door: Ton Nijhof

In de Kamercommissie VWS werd aan de voorzitter van het OMT gevraagd meer gedetailleerde informatie te geven over de aanvangsstatus van patiënten met corona, die op een IC worden opgenomen. Met name of zij werden opgenomen vanwege corona, of dat zij werden opgenomen voor een andere aandoening waarbij terloops werd vastgesteld dat zij óók corona hadden. Dat verschil is essentieel om te kunnen bepalen of de druk op de IC’s nu werd veroorzaakt door corona of door andere oorzaken.

Kamerlid Anno 2022…

De voorzitter van het OMT zegde dit toe, meerdere malen zelfs, maar blijf het antwoord nu al maanden schuldig; hij weigert simpelweg om die in formatie te verschaffen. Daarop vroeg Van Houwelingen (FvD) de commissie om Van Dissel aan te spreken op zijn plichtsverzuim. Hilarisch genoeg werd dit voorstel in stemming gebracht en door de kartelpartijen weggestemd. De Kamercommissie VWS besloot dus dat de informatieplicht is vervallen: niet minder dan een knieschot voor de democratie.

Eerder vroeg GroenLinks leider Klaver in een motie om FvD uit te sluiten van de Commissie ‘stiekem’, teneinde de gekozen Kamerleden van FvD overeenkomstige informatie over b.v. Rusland en Oekraïne te onthouden. Welgeteld één Kamerlid (Leijten, SP) kwam naar voren om haar ongemak over die motie uit te spreken en alle anderen keken als lamgeslagen koeien toe. Klaarblijkelijk hadden zijzelf geen van allen in de gaten dat een Kamerlid nooit mag worden uitgesloten van informatie en het waarschijnlijk domste Kamerlid ooit kon de motie indienen. Zelfs de voorzitter was kennelijk in slaap gesukkeld.

Het Kamerlid Omtzigt (bij de laatste verkiezingen maar liefst meer dan 350.000 stemmen) heeft de helft van de spreektijd in de Kamer, omdat hij (gedwongen) uit een partij is gestapt. Wie verzint zoiets? Natuurlijk pareert de toch al niet sterke voorzitter van de Kamer dat met de frase ‘dat dit nu eenmaal zo besloten is door de Kamer’, maar sinds wanneer kan de Kamer besluiten nemen over de vervulling van het Kamerlidmaatschap wat indruist tegen de Nederlandse Wet? Moet dan niet eerst de Wet veranderd worden? Kan de Kamer ook besluiten om de fractie van GroenLinks in te laten breken op een Ministerie (ze hebben immers de ervaren Duyvendak in hun gelederen) teneinde ongelakte informatie op te halen? Formeel ook verboden, maar wat geeft het.

De democratie wordt onder onze ogen gemuilkorfd en veel meer mensen dan een paar armzalige weblogs zouden in actie moeten komen om de elites te dwingen zich aan de Grondwet te houden. Op deze manier raken we steeds meer in een soort van dictatuur.

**********

Ton Nijhof. Foto: Sjef Prins / APA

Ton Nijhof (1956) is zelfstandig dwarsdenker, politiek voslagen incorrect en auteur van o.m. ‘De Afrekening – Kroniek van een getergd volk‘ en redacteur van ‘Tegen de Tribalisering – De terugkeer van de stammencultuur in de moderne wereld‘. Daarnaast publiceert hij regelmatig op diverse websites, in het bijzonder op DeNieuweZuil en Sta-Pal / OSL-StaVast.

.

——————–

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Geef een antwoord

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld