De koploper bij de Democratische Partij, Joe Biden, heeft een ware D66-flip flop gemaakt. Biden was altijd fel tegenstander van een door de federale staat gesubsidieerd abortusprogramma. Echter, hij deelde de mensen van de rally in Atlanta mee dat hij op dit punt een fikse draai heeft gemaakt. Biden vindt dat alle vrouwen  – via overheidsgeld – gebruik mogen maken van hun grondwettelijke recht op abortus. Hiermee heeft Biden een zeer opmerkelijke politieke move gemaakt. Jarenlang was hij kritisch op het huidige beleid van enige vorm van door de staat gesubsidieerde abortusprogramma’s, nu is hij echter ineens van mening dat het een recht is waarvoor de overheid – en dus de burger – de poeplap dient te trekken.

Maar nu komt de opportunist uit de mouw. Een dag voor de rally bevestigde het campagneteam van Biden nog dat ze voor 100% achter het Hyde-amendement staan. Het Hyde-amendement is een in 1976 aangenomen bepaling die het gebruik van federaal geld voor abortus – niet in sommige gevallen – verbiedt. Het Hyde-amendement is dus een bepaling die overheidssubsidie – Medicaid – verbiedt voor abortus behalve wanneer het leven van een vrouw in gevaar is of als een vrouw zwanger is geworden door verkrachting of incest.

Al ruim veertig jaar in bedrijf

Tot nu toe is het Hyde-amendement ieder jaar vernieuwd ingevoerd met hier en daar aanpassingen en uitbreidingen. Medicaid is een federaal en statelijk programma dat individuele staten de mogelijkheid geven om binnen de gegeven subsidie abortus te laten vergoeden. De meeste staten hebben abortus niet opgenomen in Medicaid.

Biden stond bekend als gematigd – wat feitelijk niet veel zegt, de man is een notoire chicken hawk – maar voelt de hete adem van de progressieve en neomarxistische mars binnen de Democratische Partij in zijn nek. Op persoonlijk vlak was Biden altijd tegen abortus maar niet tegen de wetten die het recht op abortus onderschrijven – om zowel vrijheidslievend, feministisch en begaan met het ongeboren leven over te komen.

Toch blijft de draai opmerkelijk. Het laat ook de armoe van de Democraten goed zien. De oude lijken van de partij doen er alles aan om vernieuwing tegen te gaan, zodat ze zelf langer kunnen genieten van hun eigen machtsposities en wellicht meer – alhoewel we allemaal weten dat Trump 2020 gaat winnen.

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld