Ingezonden artikel door Frits Bosch, Macro econoom en socioloog, auteur van “In Holland staat een huis, onbehagen bij de elite”

Sociaal Cultureel Planbureau schiet tekort in “De religieuze beleving van moslims in Nederland”

Het rapport “De religieuze beleving van moslims in Nederland” van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), van 7 juni 2018 meldt onder andere het volgende.

Het rapport deelt moslims in vijf categorieën in.

  1. seculiere moslims die nauwelijks praktiseren (5)%
  2. culturele moslims voor wie religie belangrijk is, maar bidden niet en bezoeken moskee niet (10%)
  3. Selectieve moslims die infrequent participeren in religieuze aangelegendheden  (15%)
  4. Vrome moslims, maar bezoeken moskee zelden (30%)
  5. Devote moslims, strikt praktiserend (40%)

De percentages zijn door mij geschat naar p. 53 tabel 3.1 van het rapport. Ik vraag me af of ze kloppen. Het zou betekenen dat veruit het merendeel der moslims in categorie 4 en 5 vallen van sterk gelovig. Het zou goed geweest als SCP nadere invulling had gegeven aan haar eigen indeling.

De SCP constateert dat moslims religieuzer worden, dus tenderen naar groep 4 en 5. Arabisten (Jan Jaap de Ruijter en Wim van Rooij) laten weten dat dit een wereldwijd verschijnsel is, dus niet voorbehouden aan Nederland.

De kwestie is dat de moslims in de groepen 4 en 5 van mening zouden zijn dat niet alleen moslims, maar ook non-moslims volgens de geboden van islam zouden moeten leven. Islam is in principe een totalitair systeem dat alle aspecten van het dagelijks leven, handelen en denken regardeert. In een totalitaire wereld staan de antwoorden bij voorbaat vast en sluiten elke vraag uit. De SCP had toch moslims kunnen vragen of ze vinden zij dat ook ‘wij’ moslim moeten worden.

We zijn er doorgaans op gericht hoe ‘wij’ ten opzichte van ‘zij’, moslims, staan. Het is echter ook buitengewoon belangrijk om ook het omgekeerde te weten. De SCP is een wetenschappelijke organisatie voor de Nederlandse regering. Waarom stelt de SCP dit soort vragen niet die van groot belang zijn voor het welzijn van onze samenleving? Door dit niet te doen lijkt het er op dat de SCP tekort schiet in haar taakopdracht en functie.

Bij verkiezingen gaan ook streng gelovige moslims stemmen. SCP stelling is dat ze “dus” het democratisch proces en de rechtsstaat ondersteunen. Die stelling is incorrect en lijkt te wijzen op een fundamenteel gebrek aan kennis en inzicht van de zijde van de SCP inzake islam. Democratie is een door mensen gemaakt politiek systeem. Moslims zouden volgens de islam per definitie een politiek systeem gebaseerd op de Koran ondersteunen. Maar niet alle moslims gaan hiervan uit. Zij kunnen prima leven onder de democratische rechtsstaat en ondersteunen deze. Maar dat zegt de SCP niet. SCP veronderstelt dat als moslims stemmen, zij allen de democratische rechtsstaat ondersteunen. En dat is incorrect. Want volgens islam is het ondersteunen van de democratie toegestaan zolang het ten goede komt aan islam en moslims. Dat kan dus ook door te stemmen op DENK en Nida of een linkse partij die ook islam ondersteunt. Dit zou veronderstellen dat deze partijen niet strikt islamitisch zijn, want ze participeren in het democratisch systeem. Dat is alweer een verkeerde veronderstelling want haar leden zijn al meer dan tien jaar actief voor de islamitische samenleving, de ummah, te ondersteunen, nauw samenwerkend met andere groepen met hetzelfde objectief.

DENK en Nida weten alle moslims te verenigen dus ook uit categorie 1,2 en 3. De vraag is tot welke groep behoren DENK en Nida? 4 en 5? Hoe staan zij tegenover de Nederlandse rechtsstaat en de democratie?  Zullen zij bij voldoende macht de sharia invoeren etc.? Zijn DENK en Nida democratische partijen in de zin zoals wij dat kennen en wensen? Wij tasten hierover (ten onrechte) in het duister. Het zou goed zijn als DENK en Nida ons informeren.

We moeten helaas constateren dat het rapport “De religieuze beleving van moslims in Nederland” van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) op verschillende manieren tekortschiet. Hoe komt dat? De eerste mogelijkheid is dat het SCP het precaire onderzoek niet goed wenst uit te diepen, benauwd als men zou kunnen zijn voor afkeurende reacties in de pers en wetenschap. Een andere mogelijkheid is dat de medewerkers van de SCP onvoldoende kennis van dit complexe onderwerp hebben om de spijker op de kop te slaan. Doorhalen wat niet verlangd wordt.

Volg de nieuwsbrief van Sid Lukkassen op: www.sidlukkassen.com – na het lezen voelt u zich gegarandeerd episch!

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld