Ik ontvang veel berichten waaruit blijkt dat ouders zich ernstig zorgen maken of hun kinderen nog degelijk geschiedenisonderwijs krijgen. Ene Luther Zevenbergen kwam op sociale media met kritiek. Het betrof een artikel over Trump dat eerder op deze website verscheen. Als er interessante discussies zijn die de inhoud van dit project betreffen, maak ik u daar graag deelgenoot van.

Als je gewoon niet kunt zien wat er onder Obama gebeurde, die campagne voerde op Guatanamo Bay, ‘America doesn’t torture’, de sluiting daarvan niet voor elkaar kreeg, wél honderden mensen opblies met drones, en desondanks de Nobelprijs voor de Vrede won (zonder die te realiseren, noch wereldwijd, noch in eigen land …). En je ziet niet onder ogen hoe mild de mainstream media daarop reageerden in vergelijking met hoe fel nu op Trump wordt gereageerd, oftewel meten met twee maten, dan houdt alles op.

De heer Zevenbergen noemt zich geschiedenisdocent en het lijkt alsof hij inhoudelijk probeert te debatteren. Dat is op zich waardevol; zijn schrijfstijl ronkt echter van morele verontwaardiging en verbetenheid, zodat u zichzelf terecht kunt afvragen of zijn leerlingen wel objectief onderwijs krijgen. Objectiviteit en een historisch overzicht vliegen gewoon uit het raam. Hoog tijd dus om de basis te leggen van een ‘nieuwe zuil’, met uiteindelijk onderwijs op realistische grondslag.

Luther Zevenbergen:
Sid, vind je het nu echt geen probleem dat kinderen zonder pedagogische begeleiding in kooien worden opgesloten? Zijn zij dan ook ‘criminelen’, zoals je het noemt?

Sid:
Dit is maar een rare framing. “Vind je het dan geen probleem dat…” Daar worden al complete vooronderstellingen aan mij toegeschreven met alle kwaadaardige associaties van dien.
Is gewoon een retorische truc.
De specifieke gevallen zijn niet de kern van het artikel. De kern van het artikel is dat onder andere presidenten verschrikkelijke dingen gebeurden maar dat de media er nu totaal anders mee omgaan.
Over pedagogische bijstand, de praktische toerusting van de opvangkampen et cetera, daar is van alles over te zeggen – maar dat is hier niet het punt.
Minder interessant dan de praktische uitvoering is bijvoorbeeld de principiële vraag: als iemand illegaal een land binnenkomt en daar kinderen op de wereld zet, mag het gezin dan nog worden teruggestuurd? En als je zegt van niet, op basis van allerlei juridische bronnen, ben je dan geen juridische loopholes aan het uitbuiten om nieuwe Democrat-stemmers het land in te loodsen?

Luther Zevenbergen:
Rare framing? Laten we eens zien wat je schreef.
“Mensen die illegaal de grens oversteken zijn criminelen, en elke crimineel wordt van zijn familie gescheiden en opgesloten. Over details kan wellicht getwist worden, maar het is onbegrijpelijk waarom dit zoveel selectieve verontwaardiging oproept….”
Ik lees dan dat je (1) je verbaast dat er verontwaardiging is over het scheiden van kinderen van hun ouders, om ze op te sluiten in kooien. (2) Dat je de vluchtelingen criminelen noemt en bij gebrek aan zorgvuldige woordkeuze hierin geen onderscheid maakt tussen ouders en kinderen en (3) dat ook als je alleen de ouders bedoelt het normaal vindt dat kinderen van hun ouders gescheiden worden en (4) dat als ze gescheiden worden de mensonterende toestanden die we via beeld en geluid hebben mogen vernemen ‘een detail is waar we over kunnen discussiëren’.
Ik lees gewoon wat je schrijft, met framing heeft dat niet zo veel te maken. Vandaar de vraag.
En ik vind dit onderdeel wel relevant, want het is een indicatie van je wereld/mensbeeld.
Dat andere presidenten ook vreselijke dingen deden klopt, maar zo bont als dit heeft zelfs Bush het niet gemaakt. Tenminste ik kan geen voorbeeld verzinnen en daarbij is ook je stelling dat de media daar anders mee omging kwats. Bush en Reagan lagen voortdurend onder vuur van de kritische pers. En dan heb ik het alleen over Republikeinse presidenten.

Sid:
Mexico heeft last van drugsmaffia en corruptie maar het is gewoon geen oorlogsregio en dus zijn de overgrote hoeveelheid Mexicanen die naar de VS komen geen vluchtelingen maar economisch gedreven mensen. Dit is gewoon illegaliteit en dat is inderdaad een wetsovertreding en dus crimineel.
Dat geen voorgaande president het ‘zo bont’ heeft gemaakt, is gewoon aantoonbaar onjuist. Wat dacht je van Agent Orange, chemische wapens ingezet tijdens de Vietnam oorlog, het opsluiten van Japanse Amerikanen tijdens de Tweede Wereldoorlog, de zwaar aangezette verhalen over massavernietigingswapens in Irak die door de mainstream media als zoete koek werden geslikt. Juist het gemak waarmee die boodschap door dominante media werd verspreid is een gevaar. Onder Bush werd er ook nog enorm gefaald op het dossier van de orkaan Katrina in New Orleans, waarbij vele burgers vermijdbaar zijn verdronken.
Of, wat recenter, Guantanamo Bay, en alles wat er daarover naar buiten is gekomen. Obama beloofde in zijn verkiezingscampagne om dat te sluiten maar is niet gebeurd. Hij probeerde Europese landen over te halen om die gevangenen dan maar over te nemen.
Je noemt jezelf geschiedenisdocent maar je verhaal is gewoon puur waan van de dag. Je laat jezelf meenemen door de emotie en de morele verontwaardiging zonder het grote plaatje te zien. Hoe ellendig de situatie voor individuele illegalen in de VS ook is, vanuit beleidsmatig oogpunt blijft het een detail op de uitvoering dat inderdaad vatbaar is voor verbetering.

Een korte bedenking achteraf: de ‘beelden die ons bereiken’ over de mensonterende toestanden (zoals de kooien en de space blankets – om ze warm te houden, hoe mensonterend!) waarin de kinderen van illegale grensoverstekers verkeren, stammen uit 2013, 2014 en 2015. Voor de mathematisch uitgedaagden onder ons: dat was onder president Barack Obama. Toen was er geen internationale ophef. Dat is het voor het gemak vergeten, genegeerde of simpelweg onbekende punt waar het om draait. Deze president maakt het niet ‘bont’ m.b.t. immigratie. Dat is simpelweg incorrect. En een tweede punt: als iemand met zijn kinderen in de auto een winkel overvalt en samen met hen naar een ander land vlucht – gaan die kinderen dan met hem mee naar de gevangenis? Of zou er een reden zijn waarom we kinderen niet bij volwassenen opsluiten…?

Lees meer:
https://cult.tpo.nl/2013/09/06/het-hedendaagse-onderwijs-waar-blijft-de-bildung/

Frederick Douglas draait zich om in zijn graf

 

Kijk meer:

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld