Nord Stream 2 blijft een hoofdpijndossier voor de betreffende landen. De Nord Stream 2 is een nieuwe gas-pijpleiding die vanuit Rusland, via de Baltische Zee naar Europa loopt. Althans, dat zijn de plannen. Poetin had al aangeboden om de bouw van dit grote project zelf te financieren. Duitsland stond natuurlijk te popelen om dit goedkope gas te ontvangen, aangezien zij in tegenstelling tot ons land juist méér gas willen om zo de klimaatdoelen te halen (maar met die windmolens gaat het fantastisch hoor).

De EU en het Europees Parlement zitten hier echter niet op te wachten. De meerderheid van het parlement heeft zich tegen het project uitgesproken. De reden dat het parlement tegen dit project is, is dat zij Nord Stream 2 als een politiek project zien (maar de EU is slechts een economisch project, uiteraard). Dit politieke project zou de energieveiligheid van Europa in gevaar brengen. De EU is bang dat wij te afhankelijk worden van Rusland. De andere reden dat er tegen is gestemd, is om de reden dat Nord Stream 2 de energiediversiteit in gevaar brengt – de EU wil de energievoorziening diversifiëren; oftewel nog meer niet-rendabele windmolens bouwen.

Waarom?

Het blijft opmerkelijk dat een grote meerderheid tegen Nord Stream 2 heeft gestemd. Er spelen namelijk grote economische belangen. De landen die betrokken zijn bij de aanleg van Nord Stream 2 hebben tal van keren benadrukt dat het project alleen puur economisch is. Ze kunnen namelijk meer en goedkoper gas vanuit Rusland krijgen.

Nu komen we natuurlijk bij het addertje onder het gras, het alternatief voor Nord Stream 2 – mocht het definitief niet doorgaan – is dat er meer aardgas via de al bestaande pijpen wordt vervoerd die door Oekraïne lopen. Een ander alternatief is meer gas vanuit de VS of Qatar halen. Dit is echter wel een dure grap.

Het Russische ministerie beticht de EU juist van politisering in deze kwestie. De EU is bezig met haar eigen geopolitieke spel waarin een rol moet komen voor Oekraïne. De EU zal nog wel balen dat de Krim weer bij Rusland hoort. Oekraïne blijft een hoofdpijndossier voor de EU. Het land is door en door corrupt en heeft ook nog eens een intens zwakke economie. Misschien hoopt de EU door het belemmeren van Nord Stream 2 nog enige geopolitieke invloed uit te kunnen oefenen.

En nu?

Een bijkomend probleem van deze linkse dominantie, is dat alle ruimte om onderzoek te doen, te publiceren en op te treden in publieke media, is gemonopoliseerd. Voor iedereen met een rationeel, zelfstandig geluid, is er geen economische ruimte. Zo behoudt links de macht over het opinielandschap. Steun daarom Sid Lukkassen met zijn nieuwe onderzoek naar identiteitspolitiek: hierbij de link naar dit belangrijke project, inclusief korte video!

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld