Dit is een artikel van Olli Salvatore

In hun streven om Trump van de troon te stoten bij de komende presidentsverkiezingen doen de Democraten er alles aan om kiezers te mobiliseren.

Zo is gebleken dat ze tijdens de caucus in Iowa (als startschot van de voorverkiezingen waarin de meest competente tegenstander van Trump moet worden gevonden) gebruikmaakten van wel vijf moskeeën als stemlokaal…

Zo proberen ze ongetwijfeld de islamitische kiezer voor zich te winnen terwijl ze eerder ook al islamitische volksvertegenwoordigers zoals Ilhan Omar in de media uitspeelden, mét hoofddoek.

Dat ze daarmee stemmen van moslimkiezers gaan binnenrijven lijkt zeker; dat ze tegelijk nog meer stemmen van gematigde (vooral witte) kiezers gaan kwijtspelen lijkt nog zekerder te zijn.

De kloof tussen Republikeinen en Democraten en hun respectieve achterban lijkt hiermee nog dieper te gaan worden dan hij al was want terwijl Trump alles in het werk stelt om te bereiken dat zo min mogelijk (moslim)migranten zich in de States komen settelen doen de Democraten het tegenovergestelde: Hen zoveel als mogelijk in het zonnetje zetten door op te komen voor hun “rechten”.

Wanorde troef

Intussen vraagt Trump zich vol leedvermaak luidop af hoe in ’s hemelsnaam de Democraten in staat zullen zijn het land te leiden als ze nu al zo’n zootje maken van hun eigen voorverkiezingen?

Alles wat mis kon gaan bij de Iowa caucus ging dan ook mis. De App die er moest voor gaan zorgen dat alle stemmen elektronisch worden geeld deed het niet waardoor definitieve uitslagen dagenlang op zich lieten wachten en favoriete kandidaten elkaar de overwinning betwistten.

Trump kon zijn geluk niet op nadat hij ook al over de gehele lijn door de Senaat was vrijgesproken in het geruchtmakende Impeachment proces; Vrijwel meteen nadien kon hij een triomfantelijke State of the Union (jaarlijkse toespraak) houden waarin hij een opsomming gaf van zijn knappe verwezenlijkingen als president in het voorbije jaar.

Nancy Pelosi, de voorzitster van de Democraten, maakte zich bij die gelegenheid onsterfelijk belachelijk (en vooral onuitstaanbaar) door zeer onsportief achter zijn rug om de tekst van zijn toespraak aan stukken te scheuren, voor het oog van de natie én de wereld die meekeek.

Hoe ziekelijk jaloers kun je zijn op een president die goed presteert? Het onbeschofte gebaar was een voorzitster onwaardig en er sprak zoveel minachting uit voor de president en het land dat hij vertegenwoordigt dat sommigen van oordeel waren dat ze beter van haar functie afscheid kon nemen.

Afvalrace

De Democraten hebben er moeite mee de geknipte kandidaat te vinden die Trump zou kunnen verslaan. In Iowa kwam uiteindelijk Bernie Sanders als winnaar uit de bus –met z’n 78 jaar de oudste van de kandidaten– nipt gevolgd door Pete Buttigieg, de jongste onder hen.

Gek genoeg scoort die laatste beter bij de oudere kiezers terwijl ouderdomsdeken Sanders het verrassend goed doet bij de jongeren. Eén van de agendapunten van Sanders is dan ook het terugdringen van de torenhoge studieschulden die de gemiddelde Amerikaan opbouwt.

Z’n tweede streefdoel is het goedkoper maken van de peperdure gezondheidszorg. De partijtop zit er een beetje mee dat Sanders het té goed doet. Immers, aangezien hij door de meer gematigde kiezers als een té linkse kandidaat wordt ervaren kan dit hem later parten spelen als hij het zou moeten opnemen tegen Trump.

Bovendien heeft hij recent een hartaanval overleefd, dus rijst de vraag of hij fysiek wel in staat is om het land te leiden?

Zijn tegenstrever Pete Buttigieg oogt daarentegen fris als veteraan, kan buigen over bestuurservaring als burgemeester en heeft een goed ontwikkelde talenknobbel.

Allemaal pluspunten, zo lijkt het, ware dat hij gehuwd is met… een man. Wat dan weer een aanzienlijk deel van het kiespubliek flink afschrikt. Zo dook er een filmpje op van een volgelinge die dolenthousiast naar zijn verkiezingsbijeenkomst was gekomen maar vervolgens publiekelijk afstand nam van hem toen ze tot haar grote ontsteltenis vernam dat hij homo is…

‘Creepy Joe’

De gedoodverfde favoriet Joe Biden (vicepresident onder Obama) werd teleurstellend vijfde in Iowa. Wellicht zat de negatieve publiciteit over vermeende corruptiepraktijken van zijn zoon Hunter in Oekraïne daar voor iets tussen. Die affaire werd door Trump zelf opgerakeld tijdens het impeachment proces.

Overigens heeft Biden de reputatie met z’n handen niet van de vrouwtjes te kunnen afblijven. Te pas en te onpas betast hij iedere dame die in zijn buurt durft te komen. Deze nare gewoonte van hem bracht Trump er toe hem met de bijnaam ‘Creepy Joe’ te bedenken en die ook voortdurend te gebruiken als hij het over Biden heeft. Ook dat kan meespelen in het bereiken van zo’n zwakke uitslag.

Elizabeth Warren scoorde ook veel minder dan verwacht en de kandidaat van Taiwanese afkomst Andrew Yang gooide meteen de handdoek in de ring. Met zijn afkomst is het dan ook weinig waarschijnlijk dat hij nog kans zou maken in tijden waarin zowat iedereen verschrikt achteruit deinst als een Aziaat in beeld komt, bang als men is dat die mogelijk drager is van het nieuwe coronavirus Covid-19…

Bloomberg kanshebber?

Ondertussen maakt op de achtergrond een andere kandidaat zich op om de strijd aan te gaan: Michael Bloomberg, ex-burgemeester van New York en als succesvol zakenman met een geschat vermogen van 60 miljard dollar de 8ste rijkste Amerikaan.

Bloomberg heeft gekozen voor een andere tacktiek en beslist om pas met ‘Super Tuesday’ in de race te stappen, als verschillende staten tegelijk aan de beurt zijn.

Hij kan zich die arrogantie veroorloven want pompte al bakken vol geld in zijn campagne. Zo gaf hij in de eerste twee maanden al 350 miljoen dollar uit aan advertenties en promofilmpjes, zowat tien keer meer dan de 37 miljoen dollar die Bernie Sanders spendeerde over de gehele periode.

Zijn kiesprogramma behelst onder andere meer rechten voor holebi’s en een voortzetting van de strijd tegen de tabaksindustrie en de wapenlobby. Zo ijvert hij voor strengere wapenwetten.

Ook hij kwam recent nadelig in het nieuws: Hoewel hij multimiljardair is liet hij al een deel van zijn telefooncampagne voeren door gedetineerden, om de prijs te drukken…

We horen Trump al zeggen: ‘Dat is een slechte bijdrage aan de Amerikaanse economie die tijdens mijn eerste jaren als president zo opveerde!’

Of Bloomberg kanshebber is om Trump te verslaan? Persoonlijk meen ik van niet omdat hij vergeleken met de flamboyante Trump die het hart op de tong heeft een eerder saaie, kleurloze, gereserveerde figuur is die geen gevoelige snaar kan raken bij de mensen.

Terwijl Trump nog op overtuigende wijze kan opperen dat hij opkomt voor de zogenaamde deplorables of de silent majority, zie ik Bloomberg hem dat nog niet nadoen…

Verrassing in petto?

Het kan overigens zomaar gebeuren dat geen enkele van de huidige kandidaten genoeg uit de verf komt om het tegen Trump te kunnen opnemen, waardoor de Democraten hun toevlucht kunnen nemen tot een speciale Conventie waarop dan een super-kandidaat naar voren wordt geschoven die eerder in de coulissen zijn of haar kans zat af te wachten. Als redder in nood zeg maar…

Hoewel velen gruwen van de gedachte alleen al, heeft Hillary Clinton al meermaals laten uitschijnen dat ze een tweede keer met Trump de degens zou willen kruisen.

Tenslotte dienen we niet te vergeten dat ze in 2016 wel degelijk de popular vote won en dus meer stemmen binnenhaalde dan Trump, die slechts president kon worden omdat hij nu eenmaal meer kiesmannen had veroverd. Overigens raakte pas bekend dat Bloomberg haar overweegt in te zetten als running mate.

Concreet zou dat betekenen dat indien Bloomberg het van Trump zou winnen, Clinton automatisch vicepresident wordt…

Onlangs was FvD’er Derk-Jan Eppink te gast in een politiek praatprogramma op televisie. Toen hem gevraagd werd wie volgens hem de meeste kans maakte om Trump te kloppen zei hij zonder blikken of blozen: Michelle Obama.

De echtgenote van Barack Obama mag zich inderdaad al lang verheugen in een ongekende populariteit. Dat hebben de verkoopcijfers van haar autobiografie op zich al bewezen.

Voorlopig echter lijkt niets er op te wijzen dat zij in de voetsporen van haar man wil treden, al kan daar altijd verandering in komen natuurlijk.

Benieuwd of Trump (die altijd de echtheid van het geboortecertificaat dat moest aantonen dat Obama in de VS was geboren in twijfel trok) er dan ook toe zal overgaan het geslacht van de ex-presidentsvrouw in twijfel te trekken…?

Op het wereldwijde web immers circuleert allang het hardnekkige gerucht dat Michelle niet als vrouw zou zijn geboren maar dat werd als transgender… Haar oorspronkelijke naam zou niet Michelle zijn maar Michaël en hun kinderen zouden niet door haar zijn gebaard maar door een anonieme draagmoeder…

Ik zou zeggen: Laat het echte verkiezingscircus maar beginnen!

Olli Salvatore

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld