Onlangs toonde Facebook voor de zoveelste keer zijn censurerende klauwen door een Facebook-account te verwijderen vanwege het plaatsen van een bericht over het vernielde graf van Ebba, één van de dodelijke slachtoffers van de terreuraanslag op 7 april 2017 in Stockholm. Met deze vorm van censuur legt Facebook als belangrijk medium de mogelijkheid om een open debat te voeren effectief aan banden.

Niet alleen Facebook bemoeilijkt op een dergelijke wijze de mogelijkheid om een open debat te voeren, ook publieke instellingen doen hier aan mee; zo besloot hogeschool Saxion onlangs een interview met Saxion-studente Shayno Numansen in te trekken, omdat het onderwerp te gevoelig zou liggen. Aanleiding voor het interview betrof een documentaire over de Aramese genocide. Vanwege vermeende dreiging vanuit de Turkse gemeenschap in Twente werd het interview niet geplaatst.

Dat we te maken hebben met filterbubbels, algoritmes, framing en een deugdynamiek die onze vrijheid steeds verder beknot, is ons bekend. Het is hierom van belang om samen te komen om in alle vrijheid een rationele, open discussiesfeer te creëren. De eerste café- avond, die plaatsvindt in Utrecht op 20 juli, is hier natuurlijk een uitgelezen kans voor! De avond zal worden gevuld met debat, gezelligheid en een inspirerende gastspreker die een idee zal presenteren waarmee Nederland écht ten goede kan veranderen. Komt dus allen!

Lees verder:

https://politiek.tpo.nl/2017/05/20/digitale-communicatiemiddelen-kunnen-totalitarisme-baren-europa/
https://doorbraak.be/nieuwe-censuur-duitsland/

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld