Dit is een artikel van Olli Salvatore

Onlangs kwam aan het licht dat de Verenigde Staten samen met Duitsland in het geniep zowat alle regeringen en dictators ter wereld afluisterden en dat tientallen jaren lang.

Het is het grootste spionageschandaal aller tijden want niet alleen vijandige naties werden geviseerd maar ook bevriende naties, tot en met NAVO-bondgenoten!

Na afloop van W.O.II had een Zwitsers bedrijf (Crypto AG) zich gespecialiseerd in de vervaardiging van telecominstrumenten die gebruik maakten van encryptie, de toepassing van versleutelde communicatie die niet te kraken viel.

Zowat alle regimes ter wereld die iets te verbergen hadden waren klant bij dit bedrijf en betaalden grof geld voor hun toestellen waarmee ze diplomatieke berichten uitwisselden en andere vertrouwelijke informatie die nooit in handen zou mogen vallen van buitenstaanders.

Duitsland bedacht het ingenieuze plan

De CIA (die nauw samenwerkte met de Duitse geheime dienst die was gefundeerd op de restanten van Hitler’s fameuze Abwehr) zag dat als een groot obstakel voor haar werkzaamheden en zon op een methode om toch zoveel mogelijk informatie te kunnen vergaren.

De Duitse geheime dienst kwam met een gedurfd voorstel op de proppen: Waarom zou de CIA niet samen met hen op slinkse wijze proberen eigenaar te worden van de firma?

Zo gezegd, zo gedaan: Uiteindelijk kregen ze de firma in handen door er heel veel geld op te bieden via allerlei zakelijke tussenpersonen en stromannen die als dekmantel moesten dienen.

Eenmaal aan het hoofd van de firma bleven ze de peperdure encryptie toestellen verkopen aan alle regeringen en dictators die vaste afnemers waren, ditmaal weliswaar voorzien van goed verborgen fijngevoelige afluisterapparatuur…

Iedereen trapte er in en dat gedurende decennia… Niet alleen verdachte regimes in het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika werden duchtig afgeluisterd maar ook de bewindslieden van ‘bevriende’ landen zoals Spanje, Portugal, Griekenland, Turkije en zelfs… België.

Nederland was op de hoogte

Pikant detail: Nederland zat mee in het complot en wist dat bevriende landen zoals België geheime informatie werd ontfutseld.

Net zoals er in de Angelsaksische wereld altijd al een cluster van landen heeft bestaan die samenwerken op het vlak van inlichtingen (V.K., USA, Canada, Australië en Nieuw Zeeland), zo bestond er kennelijk ook in Europa al die tijd een groep van landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en Denemarken) die onder één hoedje speelden en de rest nauwlettend bespioneerden.

Uiteraard heeft de VS al die tijd de verzamelde geheime info kunnen benutten om beslissingen door te drukken die militair of economisch (of beide) in hun voordeel uitpakten.

Ter rechtvaardiging voor deze handelswijze beweren de Amerikanen dat ze hiermee vele oorlogen, opstanden en aanslagen overal ter wereld heeft weten te voorkomen.

Pijnlijke onthulling op cruciaal moment

Deze onthulling mag dan wel pijnlijk zijn voor de landen die het doelwit waren, zij komt wel op een uiterst cruciaal moment: Namelijk het moment waarop het Chinese staatsbedrijf Huawei wereldwijd marktleider wil worden in de uitrol van het supersnelle 5G-netwerk.

Tal van westerse landen die daar de gevaren niet van inzien hebben al toegehapt of overwegen toe te happen met Huawei in zee te gaan, doch nu de omvang van het CIA afluisterschandaal duidelijk wordt lijkt het me eerder opportuun te zijn deze beslissing te herzien of te heroverwegen.

Als de VS tot zulke strapatsen in staat waren dan mogen we ook niet verwonderd zijn dat de Chinezen hun technologische voorsprong eveneens willen gaan misbuiken op wereldwijde schaal voor spionagedoeleinden.

Naar eigen zeggen hebben de VS hun activiteiten op dit domein benut om conflicten, opstanden en aanslagen elders in de wereld te voorkomen, maar wie garandeert ons dat de Chinezen niet het tegenovergestelde betrachten in hun streven naar werelddominantie?

Het is de dringende taak van de westerse landen om zich over dat existentiële vraagstuk te beraden.

Olli Salvatore

Steun de Nieuwe Zuil via BackMe, en blijf bijdragen zoals deze mogelijk maken! De Nieuwe Zuil is een platform voor iedereen die realisme wil verspreiden!

Delen via


Lees ook

Discussieer mee!

Hier kan je reageren op onze artikelen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Lees ook even onze huisregels.

Om te reageren dien je eerst aan te melden.

Reageer je voor de eerste keer? Registreer je dan hier.

Login hier in met je gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail ontvangen hebt.

Maak hier een gebruikersnaam aan. Na verzenden ontvang je een e-mail met je wachtwoord waarna je meteen kunt inloggen en reageren.

Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld
Nieuwe gebruiker
*Verplicht veld